Actionfylt travhelg i vente

TIL TOPPS: Guri Grimsgård håper at Smedheim Snerta skal gå helt til topps denne helgen. 
(Foto: SDT Foto)

TIL TOPPS: Guri Grimsgård håper at Smedheim Snerta skal gå helt til topps denne helgen. (Foto: SDT Foto)

Artikkelen er over 4 år gammel

Det blir en spennende lørdag for travinteresserte alvdøler denne helgen. Både Guri Grimsgård og hesteelevene ved Storsteigen videregående skole har stor tro på triumf kommende lørdag.

DEL

Da arrangeres nemlig V75-stevnet på Leangen, og mange topphester tar turen til Trondheim.

Guri Grimsgård- og Alvdals-eide Smedheim Snerta starter utenfor V75-rekka, men blir en av favorittene i dagens første spill-løp, mens Stall Storsteigen nylig fikk overrekt andeler i Folkehestene til Leangen og Klosterskogen fra Nord-Østerdal Travlag. Begge disse tilhører favorittsjiktet i henholdsvis det andre og tredje V75-løpet.

Eies av alt fra mannskor til privatpersoner

Etter flere år med hovedsakelig unghester på stallen, har Guri Grimsgård denne vinteren fått fram flere stall-hester i løpsform, og både som kusk og trener har hun gjort seg bemerket.

Størst opptur har det utvilsomt vært at den lokalt eide Smedheim Snerta i en alder av fem år har fått det til å løsne, etter mye motgang.

Snerta eies av alt fra enkeltpersoner og familier til bedrifter som Taverna Alvdal, Statoil-stasjonen og Leif Sturla Lillestrøm Maskin & Transport AS, samt 100-åringen Alvdal mannskor. Kommende lørdag drar flere av andelseierne til Leangen i håp om en ny trippelplass i hestens åttende løp. På de sju første forsøkene har det blitt en seier, to andre- og en tredjeplass.

Konkurranse fra Rendalen

Seieren kom attpåtil med Guri selv i sulkyen, men hun liker aller helst å slippe tømmene til de mer profesjonelle kuskene, og den som kanskje har kommet best overens med Smedheim Snerta hittil, er nok Tom Erik Solberg.

- Lørdagens løp har vi bevisst ventet på med Snerta, etter at hun fikk to flotte andreplasser i starten av mars. Nå har vi trent på og forberedt oss godt, og jeg tror Smedheim Snerta er klar for en real rekordforbedring. Fra et fint startspor har jeg tro på at hun skal komme fint til tidlig i løpet, og da vet vi at hun går godt til mål, sier trener Guri Grimsgård.

Den kanskje antatt tøffeste motstanderen er en annen østerdøl, «Spiktrollet» fra Rendalen,

Før Leangen-turen drar hun imidlertid til lunsj-V5 på Bjerkebanen i Oslo. Her har hun to starthester som den samme Solberg skal kuske. Synjo Harmony debuterer for Guri, mens Hot Dancer er en problemhest som Guri i de to første løpene har kusket inn til tredje- og fjerdeplass. Kanskje kan Solberg sikre hestens første seier.

Folkehest-håp for Storsteigen

Nord-Østerdal Travlag har i flere år delt ut to andeler i Det norske Travselskaps årlige storsatsing Folkehesten, til Storsteigen VGS sin hestelinje.

- I Folkehesten-satsingen får utvalgte trenere på alle landets baner kjøper inn hver sin Folkehest, som så selges ut i 1000 andeler. Det er med andre ord mange bak hver enkelt individ, men for flere er det kanskje starten på en framtid som travhesteier på egenhånd, eller sammen med venner, kollegaer eller andre andelslag. Det er i alle noe fall målsetningen, røper Kim Are Sveen, Folkehesten-ansvarlig i DNT, som setter pris på travlagets utdeling til hestelinja ved Storsteigen VGS. 

I år valgte styret i travlaget å kjøpe en andel i henholdsvis Folkehesten Klosterskogen og Folkehesten Leangen, som en gave til Storsteigen-elevene, og sist tirsdag ble andelene utdelt i forbindelse med travlagets styremøte. De hesteinteresserte elevene fikk en liten leksjon om travsporten generelt, og det ble samtidig vist reprise av Folkehesten Klosterskogen sitt flotte seiersløp i påske. Bertoni, trent av eks-trønder Simen Bremseth Jessen, var suveren på hjemmebane, mens de lørdag altså tar turen til Leangen, og blir favoritter i V75 på kuskens tidligere hjemmebane.

Tror på Gull Odin

Den nye Folkehesten Leangen heter Gull Odin, og kanskje blir det gull også for denne under V75-løpene lørdag. Da debuterer han i alle fall for trener Jomar Blekkan, og står fint til for å kunne lede hele veien til mål.

Grunnet spark bakut fra den først innkjøpte Folkehesten for trønderne, Torpa Nils, må trener Blekkan imidlertid se Gull Odins debutløp fra stallringen, og Tom Erik Solberg er da valgt som kusken som skal jakte triumf i løpet.

Eks-bergenser Solberg kan bli en "poppis" på Alvdal om han skulle lykkes med både Smedheim Snerta og Gull Odin på lørdag. 

Artikkeltags