Tårene trillet da julegaven kom på forskudd

LIKER HVERANDRE: Bjørn Steinseth og Perfect Stent setter pris på hverandre. Hesten var alvorlig skadet og kunne vært sendt på slakterhuset, men eier og trener ville det annerledes. Nå er Perfect Stent en av mange vinnere hos Stall Steinseth.

LIKER HVERANDRE: Bjørn Steinseth og Perfect Stent setter pris på hverandre. Hesten var alvorlig skadet og kunne vært sendt på slakterhuset, men eier og trener ville det annerledes. Nå er Perfect Stent en av mange vinnere hos Stall Steinseth. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Perfect Stent var fullstendig overlegen, og Bjørn Steinseth kusket 5-åringen inn til klar seier på Biri, mens gledestårene rant.

DEL

For Bernt Ove Johnsen ble det også en helt spesiell dag. Etter 15 år med hest, fikk han sin første vinner på travbanen. Og det skjedde på hans 70-års dag med en hest, som knappest hadde livets rett etter at den pådro seg en alvorlig og kostbar beinskade som 3-åring.

Historien er helt spesiell og favner begrepene tro, håp og kjærlighet mellom mennesker og dyr.

Hesten er født på Sjølien gård under Nordhue i Løten, men folen hadde ikke fått noe navn da eier Bernt Ove Johnsen fikk hjerteinfarkt og måtte opereres. Da han våknet etter inngrepet, fortalte legen at «stenten satt perfekt».

– Og dermed ga navnet seg selv; Perfect Stent, forteller Johnsen.

Vallaken viste gode takter som unghest, men slet med de fleste barnesjukdommene. Den kom heller ikke i løpsbanen, før en alvorlig skade i ett av kodeleddene satte en effektiv stopper for karrieren som unghest:

– Ingen ville reagert om eieren hadde valgt å slakte hesten, men Johnsen mente at den burde gis en sjanse, forteller travtrener og kusk Bjørn Steinseth i Elverum:

– Johnsen ga meg full tillit og med møysommelig arbeid, har vi fått Perfect Stent på beina igjen. Han gikk gjennom nåløyene i de nødvendige prøveløpene. Riktignok litt forkjølet, fikk han sin første skikkelige test i konkurransebanen i september. Da ble det klart at jeg hadde et godt kort blant konkurrentene i dette grunnlaget.

Steinseth hadde fått sine bekreftelser på at hesten fungerte, og at det ikke var noe i veien med den fysiske kapasiteten. Han ønsket å prikke inn en toppform til løpsdagen på Biri den 7. desember. Dagen som Bernt Ove Johnsen fylte 70 år.

– Det passer fint, Bjørn. Konkurranseopplegget tar du deg av, sa Bernt Ove Johansen da han fikk høre at Perfect Stent var startklar på 70-års dagen hans.

– Hesten var i slag, viste klasse og fungerte perfekt hele veien. På oppløpet reiste vi fra alle og vant med 20–30 meter. Klart jeg var glad, hoppende glad og jeg innrømmer gledelig at tårene rant da vi passerte målstreken, som vinnere. Dette var så mye mer enn å kjøre inn en 1. premie på 10 000 kroner og med bakgrunn i historien, ga dette meg en stor følelsesmessig opplevelse. Med vår kunnskap om dyr i bunn, kjærlighet til hestene, gjensidig respekt og lojalitet for hverandre, ga oss håpet og troen på å kunne lykkes. Det klarte vi til gagns. Historien om Perfect Stent er en solskinnshistorie, som ga oss alle en skikkelig julegave på forhånd. Om han lykkes i årene som kommer, er en helt annet sak, sier den svært så dyktige hestemannen Bjørn Steinseth.

For sammen med sine 11 medarbeidere i stallen på Starmoen, har de sammen klart å skape en solid arbeidsplass, hvor trivsel og glede er blant nøkkelordene.

– Stallen er full og vi huser 70 hester, som alle skal ha sitt nødvendige stell. Et krevende arbeid og til tider en hårfin balansegang mellom suksess og fiasko. I år har vi vært heldige. Vi er i ferd med å legge vår beste sesong bak oss siden vi starttet på heltid her på Starmoen for fem år siden. Vi har om lag 35 løpshester som har hevdet seg utmerket på landets totalisatorbaner. Hittil i år er det 60 stall-seiere, og selv har jeg tøylet ulike hester minst 20 ganger først over mål på Bjerke, og enda flere ganger på hjemmebanen Biri, hvor jeg nok en gang er trener champion, foran Kjetil Helgestad, Trond Andersen og Frode Hamre, forklarer Steinseth.

Og dermed har han sikret seg 1.-premien, en hestebil i ett år til.

– En fantastisk premie for en trener og kusk, som dette året har lagt vel 100 000 kilometer bak seg i hestebil til og fra travbaner. Jeg får ikke fullros mine medarbeidere. De nedlegger et fantastisk godt arbeid i stallen på Starmoen, sier Steinseth.

Artikkeltags