(Hamar Dagblad)

Tv2 kunne i forrige uke melde om at store aktører når det gjelder salg av sykler uttrykte sin bekymring med tanke på å forsyne befolkningen med sykler i år og sykkelnettstedet Landevei.no skrev nylig i en artikkel at folk bør være kjappe på avtrekkeren om de ønsker seg sykkel i år. Aspsletten har fått med seg dette, men ser ikke for seg at dette skal bli noe problem hos Sykkel og Fritid.

– Vi har så mye sykler i butikken og på lager at dette ikke er noen bekymring, i hvert fall ikke i første halvdel av sesongen, sier han.

Var forberedt

At leveransen av sykler til norske forhandlere kan bli krevende har selvfølgelig med pandemien å gjøre. Dette med transport er en ting, men det er også en del andre forhold som spiller inn. I fjor var det eksepsjonelt mange som gikk til innkjøp av sykkel og flere produsenter tømte bortimot lagrene sine for å kunne fylle etterspørselen. Dermed ligger mange litt bakpå i år og kombinert med en del logistikkutfordringer som pandemien drar med seg til de asiatiske landene som produserer de fleste sykkelmerker blir det rett og slett vanskelig å holde tritt. Summen av dette er altså at leveransene til Norge kan bli uforutsigbare, men Aspsletten var forberedt på at dette kunne bli et problem.

Vi er nok i en ganske heldig posisjon sånn sett. Vi var veldig tidlig ute med å bestille. Vi så dette komme og fikk i tillegg hint fra leverandørene våre at det kunne vært smart å agere, sier han.

Ventetid på deler

Han merker imidlertid at det ikke bare er å plukke toppmodeller fra katalogene nå om dagen.

–Man kan ikke være like kresen i år og jeg må i større grad ta det jeg får, men sammenlignet med andre bør vi nok smile og være fornøyde, sier han.

Sykkel og Fritid utfører også reparasjoner av sykler og det kan i visse tilfeller by på hodebry. Den japanske giganten på sykkelkomponenter, Shimano, sliter med å levere og her kan det bli lang ventetid.

– Når det gjelder deler kan det bli litt mer problematisk enn med sykler, men også her er det mer på vei inn nå, så vi er foreløpig ganske komfortable. Slik det er nå kan det faktisk være 18-20 måneders ventetid på deler fra Shimano nå, forteller Aspsletten.

Kjempeår i fjor

Slik de aller fleste forhandlere av friluftsrelaterte artikler opplevde i fjor var det også et knallår for Sykkel og Fritid, og Aspsletten kan melde om en lovende start på dette året også.

– Fjoråret var jo det beste vi noen gang har hatt med en omsetningsøkning på 30-35 prosent, så vi kan ikke ha som ambisjon å overgå det. Det kan hende det blir en liten dupp i år, men vi har faktisk startet bedre enn i fjor, sier han.

I fjor sto el-sykler for åtti prosent av omsetningen og han regner med at disse tallene ikke vil forandre seg i stor grad.

–El-sykler har uten tvil kommet for å bli og det er ingenting som tilsier at denne trenden skal endre seg foreløpig.