1132 spørsmål om Trysil

GAMLE HUS: I boka er det 50 temaer å velge blant. Et av dem er gamle hus i Innbygda. Og der finner man er blant annet Trysil hotells opprinnelige navn. (Foto: Ola Kolåsæter)

GAMLE HUS: I boka er det 50 temaer å velge blant. Et av dem er gamle hus i Innbygda. Og der finner man er blant annet Trysil hotells opprinnelige navn. (Foto: Ola Kolåsæter)

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Vet du hvem som var den første til å motta Trysils kulturpris i 1957? Det vet Henry Johnsen og Bjørn Foyn. De to tryslingene er nå aktuelle med spørreboka “1132” - spørrebok for Trysil.

DEL

– Det har skjedd mye i Trysil i løpet av årene, sier Bjørn Foyn.

I år er det 17 år siden han og Henry Johnsen ga ut spørreboka “Kjenner du bygda”.

– Nå syntes vi at tiden var moden for en oppfølger og vi har også fått noen henvendelser rundt det, sier han.

Denne uka kom oppfølgeren “1132” i butikkhyllene, og som tittelen sier, inneholder den 1.132 spørsmål og svar fra nyere og eldre tid i Trysil.

– Tittelen kom etterhvert som vi arbeidet med boka. Og er som kjent høyden på toppen av Trysilfjellet, sier Johnsen.

Men; Om 197 år, kan Johnsen fortelle: – Da er denne tittelen misvisende. Fordi Trysil har Norges største forekomst av landheving, og da vil toppen på Trysilfjellet være 1.133 meter høyt.

– Med klimaforandringene kan jo også havet ha steget tilsvarende, så det er langt fra sikkert, sier Foyn som en slags optimist.

Hadde for mange spørsmål

De to tryslingene har vært rundt i hele kommunen under arbeidet med boka som har tatt drøye to år.

– Vi ønsket å involvere så store deler av kommunen som mulig, og det mener vi å ha klart, sier Johnsen.

– Faktisk var det ikke noe problem å lage nok spørsmål. Det gikk heller den andre vegen. Vi hadde for mange og måtte stryke både spørsmål og kapitler. Der var det til tider uenighet, sier han.

– Ivrige lærere

Johnsen er nå pensjonert som lærer etter 40 år i yrket, og til våren følger Bjørn Foyn etter. Også han har 40 år bak seg på Innbygda skole.

– Det er lærerne i oss som gjør denne boka, sier Foyn. For de mener begge at boka er lagt opp på et vis som gjør at leserne kan lære mye.

– Jeg mener også at vi har klart å balansere det ganske bra. Her er det litt for dem som vet mye og litt for den som vet lite, sier Foyn.

Og for å teste en av dem som kan mye, tok vi en telefon til lokalhistoriker Frank Bjørseth i Østby historielag. Han tok utfordringen og vi stilte følgende spørsmål fra temaet minnesmerker:

– I hvilken grend er det en statue av en gjetergutt skåret ut med motorsag?

– Slettås, kommer det kontant fra Bjørseth.

Artikkeltags