– Fakturaen så riktig profesjonell ut den, til og med med referanse til en person, sier Kent Bakke i Br. Bakkes Bilverksted i Trysil.

– Men så reagerte jeg på e-post-adressa. Seriøse firmaer bruker ikke «gmail». Da jeg ringte for å få nærmere greie på fakturaen, ringte telefonen ut to ganger. Da ble jeg helt sikker på at fakturaen var et svindelforsøk.

Raske penger

Tjenesten Br. Bakkes Bilverksted skulle ha kjøpt, var et årsabonnement på ei webside, med månedsbetaling på 329,80 kroner, og et samlet beløp på 4.947 kroner.

– For mange firmaer som håndterer mange fakturaer hver dag, er ikke ei regning på 4.947 kroner noe å reagere på, så det kan være fort gjort å betale. Sender svindelfirmaet ut for eksempel 100 slike regninger, og ti mottakere betaler, har avsenderen tjent rundt 50.000 kroner.

Bløffefirmaer som CJC Bedriftstjenester har en tendens til å velge seg ut områder etter postnumre.

– Derfor kan det hende andre firmaer i Trysil og nabokommunene nå er i søkelyset for CJC Bedriftstjenester, så jeg oppfordrer dem til å være ekstra nøye med å sjekke faktuarer nå, sier Kent Bakke.

Høysesong

Ifølge Adjuvo Forum, som steller med bedriftssikkerhet, og som Bakke er medlem av, er det høysesong for svindelforsøk nå.

– Mange bedrifter har vikarer i ulike posisjoner i ferien. Da kan en falsk faktura lett slippe gjennom systemet, sier Fredrik Svedlund i Adjuvo Forum.
Adjuvo Forum råder bedrifter til å føre opp ei liste over leverandører bedriftene stoler på, slik at vikarene kan sjekke med den for hver fakturaregistrering.

– Jeg kontaktet Adjuvo Forum for å få hjelp til å bli kvitt hordene med telefonsel gere. Dem er jeg så godt som kvitt. Men jeg får også oversikter over bløffefirmaer slik at jeg kan sjekke ut seriøsiteten. Adjuvo sørger også for å anmelde svindelforsøk, og følge opp sakene i etterkant, sier Bakke.

Kjent bakmann

Ifølge Adjuvo Forum er bakmannen for CJC Bedriftstjenester kjent fra flere tidligere bløffefirmaer som er ført opp på deres svarteliste.