Gå til sidens hovedinnhold

Nå legger isen seg

Artikkelen er over 11 år gammel

Isen har lagt seg på flere av de små og grunne vannene i Engerdal, og om to-tre dager vil den være sterk nok til å bære isfiskere ut til årets jomfrutur etter røya.

Det ligger an til rekordtidlig start for isfiske i Engerdal i år. Og i år som i fjor er det lett å ta seg fram i villmarka under isfiskepremieren, ettersom snøen foreløpig uteblir.

Viktig å være forsiktig

Fjellstyret i Engerdal har allerede fått mange henvendelser fra ivrige isfiskere som stiller spørsmål om isen snart er på tur til å legge seg. Leder i Engerdal fjellstyre, Morten Aas, kan opplyse at vannet i sjøer, tjern og elver nå er svært nedkjølt og at tiden nærmer seg.

– I går tidlig var det minus 15 grader på Drevsjø og dermed la isen seg på flere av de små og grunne vannene i allmenningen. Med to-tre kalde netter til, så vil det være muligheter for isfiske flere steder, opplyser Aas til Østlendingen.

Men fjellstyrelederen maner isfiskerne til å tenke sikkerhet når de drister seg ut på isen, og særlig tidlig og sent i sesongen.

– Stålisen som nå er i ferd med å legge seg er sterk, men den bør være opp i ti centimeter tykk før isfiskerne beveger seg ut på den. Å ha ispigger lett tilgjengelig er obligatorisk; for går det galt, og en går igjennom isen, er det nesten umulig å ta seg opp igjen fra råka uten dette hjelpemiddelet, advarer fjellstyrelederen.

– Er en i tvil om isen er sterk nok, så skal en ikke gå utpå, men holde seg på land til en er sikker, sier Morten Aas.

Maggoten er på plass

Gløtvold Handel på Drevsjø har allerede hatt stor etterspørsel av maggot, og innehaver Gro Gløtvold kan berolige med at maggoten er på plass i butikkhyllene i dag. Hun har selv tenkt seg på isfiske til helgen, men vil ikke røpe til hvilket vann hun har tenkt seg med pilkestikka.

Ørreten er fredet

Engerdal fjellstyre har i sommer pusset opp Hognsjøbekkbua som nå står klar til å ta imot isfiskere og andre naturnytere. Den ligger helt øst i kommunen og ikke langt fra svenskegrensen med god utsikt til Kvisleflået og Hovdlia naturreservat, og bare to-tre kilometers gange unna Hognsjøen. Den betegnes av mange som et godt isfiskevann. Fram til 1. november er det forbudt å fange og drepe ørret i alle vassdrag, men røye og andre arter kan fritt fiskes i stille vann.
 

Kommentarer til denne saken