– Vi samarbeidet godt og fant fisken. Abboren likte også det vi serverte og beit villig på krokene våre, sa de nybakte norgesmestrene Steinar Olsen, Nils Øverby og Finn Arne Gammeltorp fra Trysil Sportsfiskeklubb til Østlendingen i går.

Del

10.000 pilkehull

Norgesmesterskapet i isfiske for lag gikk på Sigernessjøen i Kongsvinger. 50 tremannslag deltok, og dermed 150 isfiskere fra hele Østlandet.

Finn Arne Gammeltorp på Trysil-laget bor ikke langt fra konkurransesjøen, og foreslo stedet der laget skulle starte sitt søk etter fisk.

– De hørte på meg, og det gikk ikke lenge før vi hadde den første fisken sprellende på isen, sier Gammeltorp.

Under slike konkurranser gjelder det å ha utholdenhet, for hver og en isfisker borer opptil 100 hull under en tre timers konkurranse. Det betyr et nytt hull annethvert minutt. Når vi vet at isen er tykk og det ligger et snølag over, skal det krefter til for å bore alle disse hullene.

Hvorfor flytter dere på dere så ofte?

– Vi må hele tiden finne ny fisk, og det er sjelden vi sitter på et hull mer enn to-tre minutter om gangen, bekrefter Nils Øverby. Når vi vet at det var 150 fiskere ute på isen denne lørdagen er det lett å regne ut at det nå er om lag 10.000 ferdige hull å finne på Sigernessjøen for den som ønsker å pilke her etter at konkurransefiskerne har forlatt området.

Forskjellig agn

Tryslingene brukte forskjellig redskap under mesterskapet for å lure abboren til å ta. Finn Arne Gammeltorp fikk sine fisker på en liten gullpimpel og krok agnet med fjærmygglarver. Nils Øverby og Steinar Olsen holdt seg til mormyrska agnet med maggot, fjærmygglarver og rosa babymaggot. Alle tre har abbor som favorittfisk, og fisker opp til 40 isfiskekonkurranser hver vinter helt fra isen legger seg i oktober til den forsvinner igjen i mai. De tre fikk hver sin flotte medalje i glass med inskripsjon som synlig bevis på at det er Norges beste lag i isfiske i år.

– I tillegg til å vinne lag-NM vant vi banketten, gliser de tre gutta, som dagen derpå fisket individuelt NM på Vingersjøen, men uten å komme øverst på pallen.