– Kuttene gir utrygghet

Annemor og Trond Magnum ønsker å starte opp et lokallag for NFU i Trysil. Flere pårørende opplever at barna deres får en vanskeligere hverdag som følge av de stadige kuttene i omsorgstjenesten i Trysil kommune.

Annemor og Trond Magnum ønsker å starte opp et lokallag for NFU i Trysil. Flere pårørende opplever at barna deres får en vanskeligere hverdag som følge av de stadige kuttene i omsorgstjenesten i Trysil kommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ekteparet Trond og Annemor Magnum vil danne et lokallag for Norsk forbund for utviklingshemmede i Trysil.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Trond og Annemor Magnum har en sønn i omsorgstjenesten i Trysil kommune.

De to har opplevd hvordan det virker inn når tjenestetilbudet innsnevres og barnet deres opplever utrygghet som følge av kutt i tilbudet han mottar fra kommunen.

Les også: Er tause til kuttlista

– Sist gang i 2008 gikk vi ut i avisen, og sendte vi fellesbrev til alle i kommunestyret. Vi var bekymret for at våre barn skulle bli lidende dersom kommunen fjernet 2,6 millioner kroner fra det budsjettet som skulle drifte Sønsthagen. Politikerne lot seg ikke påvirke, men klubbet gjennom forslaget. I etterkant takket ordføreren oss for at vi engasjementet. Men det er jo ikke noe vi ønsker. Dette engasjementet sliter oss ut. Vi ønsker ikke å måtte være engasjerte i våre barns liv på en slik måte, sier Annemor Magnum.

Les også: Store barnehagekutt

Sendt ut skriv til foreldre

Ekteparet ønsker nå å starte et lokallag for Norsk forbund for utviklingshemmede i Trysil.

– Vi vil ta initiativet til dette fordi man står sterkere om man er flere, og med en organisasjon i ryggen så er det kanskje lettere å få gehør hos kommunen, sier Trond Magnum.

Les også: Må kutte minst 16 millioner

– Vi har sendt ut et skriv til pårørende og hjelpeverger for 34 brukere som er aktuelle her i kommunen, sier han.

Han og kona har fått føle på kroppen hvordan kuttene i tjenesten kan ramme. Ikke bare en enkelt bruker, men hele familien.

Flyttet nærmere sønnen

I 2007 flyttet de inn i en leilighet på i Trysil sentrum, for å være nærmere sønnen i det som var en vanskelig og utrygg periode med nedskjæringer og kutt i tjenestetilbudet.

– Slike nedskjæringer skaper utrygghet, og det som skjer er at barna våre vender seg tilbake til oss. Noen må jo dekke deres behov, sier Annmor Magnum.

– Og det har gått ut over så mye allerede. I år blir det ingen Fjellheimentur, ikke engang sommeravslutning oppe på Sønsthagen blir det noe av. Sønnen vår fortalte oss det varsomt, for nærmest å trøste oss, fordi vi ikke skal få se hva han har øvet på i musikkgruppa i løpet av året, sier Annemor Magnum.

Kommuneøkonomien i Trysil har ikke blitt bedre siden kuttene i 2008.

Oppdraget som ble gitt til hver eneste virksomhetsleder i kommunesektorene i vår var å finne muligheter for å kutte 7,5 prosent.

For omsorgstjenesten vil det tilsvare 6,4 årsverk.

Artikkeltags