Trysil-Knut var fra Elverum

Nye funn viser at Trysil-Knut var fra Elverum. Trysil-Knut er skihelten som Trysil bygger mye av sin skihistorie på.

Nye funn viser at Trysil-Knut var fra Elverum. Trysil-Knut er skihelten som Trysil bygger mye av sin skihistorie på. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Sannheten gikk langsomt opp for oss. Etter alle solemerker var det Knut fra Ørbekkedalen Bernt Lund skrev dikt om i 1861.

DEL

– Jeg likte det fryktelig dårlig da denna ørbekkedølen kom på prat, sa Olav Teppen, som har deltatt i jakten på Trysil-Knut.

Ørbekkedalen er en gard vest for Flishøgda. Den ligger dermed i Elverum kommune.

For Teppen er det Knut Knutsen Linnes fra Skåret og med foreldre på Østby som var Trysil-Knut. Sjøl om den sannheten nå ryster i sine grunnvoller, vil myten leve videre, mener Roar Vingelsgaard.

Han har ledet jakten på sannheten om Trysil-Knut.

– Trysil-Knut vil alltid være symbolet på skibygda Trysil. Trysil-Knut har rot i skihistoria vår, og er grunnlaget for den felles kulturarven som kommer til å leve videre.

Dristig prosjekt

Vi tør mene at den er ikke skuggredd som tør å pirke i Trysil-Knut. Men de som befant seg på Trysil-Knut hotell søndag, tok redegjørelsen fra «jaktlaget» med fatning.

En blant publikum var Stein Egil Storbæk, sjøl fra Linnes og oppflasket med Trysil-Knut-historie.

– De har arbeidet grundig, og det var moro å høre på. Men konklusjonen henger litt i lufta. De sier jo sjøl at det ennå er mye å forske på.

Til Trysil-Knut hotell strømmet i alt 180 tryslinger som tok sjansen på å få høre en annen sannhet enn den de har trodd på.

Mytene faller

Jon Storfjord har skrevet et hefte som redegjør for prosessen og resultatene.

Roar Vingelsgaard ledet framlegget av gruppas arbeid på en humoristisk og svært pedagogisk måte. Det ble slik at publikum sjøl nærmest ble med og gravla den ene myten etter den andre.

Romanene av Ole Haugen-Flermoe og Rudolf Muus ble raskt parkert som fantasifulle, romantiske og dramatiske historier – med opphav i personen i Bernt Lunds dikt, men med lite historisk sannhetsverdi.

Så langt var de enige, alle i den entusiastiske arbeidsgruppa.

Mye nytt

At Knut Knutsen Nordby, senere med både Skåret og Linnes som etternavn, har levd, det er udiskutabelt. Han er bare litt for gammel til å ha kapprent på ski med Ole Kynsberg fra Elverum til Oslo. Og det er en annen med samme navn som vitterlig kjente Kynsberg og dessuten var i skiløperkompaniet, som omtalt i diktet, hvilket den andre ikke var.

Knut Knutsen Ørbekkedalen bodde i seks-sju år av barndommen hos tanta i Trysil. Han ble en dyktig skiløper og fikk tilnavnet Trysil-Knut.

Dette mener Roar Vingelsgaard er grunn god nok til å slå fast at det tross alt er Trysils skikultur som er grunnlaget for Bernt Lunds dikt om Trysil-Knut.

Artikkeltags