Trysil kommune har flere hytter enn hus

FINNES EN GRENSE: Det er dobbelt så mange fritidsboliger som det er bolighus i Trysil kommune. Hytteutbyggingen har mange positive virkninger for kommunen, men det finnes en grense. Det skal kommunen ta stilling til i løpet av året.FOTO: ola matsson

FINNES EN GRENSE: Det er dobbelt så mange fritidsboliger som det er bolighus i Trysil kommune. Hytteutbyggingen har mange positive virkninger for kommunen, men det finnes en grense. Det skal kommunen ta stilling til i løpet av året.FOTO: ola matsson

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Totalt er det 6.228 fritidsbygg i Trysil kommune, viser den siste oversikten. Det er dobbelt så mange som det er boligbygg.

DEL

Ringsaker er fortsatt den kommunen med flest fritidsboliger i landet, med 6.393. På en god andreplass kommer Trysil, og her har antallet fritidsboliger for lengst passert antall boligbygg.

I dag er det 6.228 fritidsbygg i Trysil, mot 3.252 boligbygg, viser oversikten til Trysil kommune.

Viktig for Trysil

Ordfører Ole Martin Norderhaug er klar på at hytteutbyggingen har mange positive effekter i kommunen.

– Det betyr jo inntekter til grunneiere, sysselsetting både for dem som skal drifte hytteområdene, og ikke minst til lokale entreprenører, og for handelsstanden har det positive virkninger, sier Norderhaug.

– Vi har hatt hytter her i over 50 år, og det blir stadig mer restaureringer, påbygg og slike oppdrag som fører til en jevn sysselsetting hos håndverksbedrifter. Det er mange av dem som lever mye av hyttene her i kommunen, sier han.

– Tak for utbygging

– Hva er grensa for hvor mye hytter det kan bygges i Trysil?

– Vi skal i løpet av året jobbe ut en strategisk plan for utbygging av fritidsboliger i kommune. I den forbindelse er vi pålagt av fylkesmannen å mene noe om dette. Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på det nå, men det er jo et tak for utbygging her i Trysil også, sier Norderhaug.

Hyttene utgjør også store summer i form av eiendomsskatt til kommunen.

For 2014 skal det innbetales cirka 23 millioner kroner i eiendomsskatt til Trysil kommune. 9.287.460 kroner av dette kommer fra fritidsboliger.

– Det viser jo at hyttefolket i høyeste grad bidrar i kommunen. Men uten eiendomsskatten ville vi knapt klart de ekstra kommunale utgiftene som også hytteeierne har krav på når de er her, sier ordføreren.

Ifølge avdelingsleder for plan og bygg i Trysil kommune, Erik Johan Hildrum i er det tre områder det for tiden bygges mest på; Solskiva i Nybergsund, Håvi Solsiden i Trysilfjellet Sør, og øverst i Fageråsen i Skurrufjellet.

Artikkeltags