Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha krigsmuseum i Nybergsund

Artikkelen er over 12 år gammel

Trysil Arbeiderparti, med ordfører Ole Martin Norderhaug i spissen, ønsker seg krigsmuseum i tilknytning til Kongeparken i Nybergsund.

Partiet ber nå Trysil kommune om å utrede saken.
– Vi ser for oss installasjoner av mer fast art i tilknytning til Kongeparken, sier Norderhaug.
Han forteller at det kan bli aktuelt å utvikle eksiterende bygg i tilknytning til anlegget. Alternativt blir det snakk om nybygg.

Gjenstander

Hovedvekten i det eventuelle museet mener partiet bør ligge på Trysil og Nybergsunds rolle i aprildagene i 1940.
– Vi vil at Trysil kommune skal ta initiativ til å utrede muligheter for hvordan man bedre kan vise fram gjenstander og kunnskaper fra krigens dager, forteller Ap-toppen.
I dag blir gjenstander fra krigsperioden lagret i et magasin på Trysil Bygdetun.
Leder i Historie og Museumslaget og Ap-mann Sven Pettersen, åpner for at det kan bli aktuelt å donere disse gjenstandene til et eventuelt museum.
– Det er også sannsynlig at det vil dukke opp en rekke nye gjenstander og opplysninger dersom en først tar tak i saken, slik det skjedde under etableringen av Skimuseet tidligere i år, mener ordføreren.

Få gjenlevende

– Hvorfor er dette blitt aktuelt akkurat nå?
– Vi har tenkt på dette lenge. Nå begynner det å bli få gjenlevende som har opplevd krigen. Vi mener vi bør forsøke å dokumentere kunnskapen de sitter inne med før det er for sent. Dette er noe som må tas fatt i med en gang, svarer Norderhaug.

Godt besøkt

Arbeiderpartiet mener det er helt naturlig å knytte et eventuelt museum til Kongeparken, selv om dette bare er én mulighet.
– Parken er godt besøkt. Vi har fått opplyst at 70-80 busser stopper der i løpet av en sommer, forteller Norderhaug.
Kongeparken fungerer også som tusenårssted for Trysil kommune.
Hovedgrunnen for plasseringen av museet er nok likevel basert på de historiske hendelsene. Bombingen av Nybergsund er svært sentral. Det er også de viktige beslutningene som ble tatt av Kongen og regjeringen i løpet av deres Trysil-opphold i 1940.

Samarbeid

– Vi i arbeiderpartiet synes det er naturlig om Trysil kommune samarbeider med blant annet grendeutvalget i Nybergsund og Museumssenteret i Trysil og Engerdal i denne saken, fastslår Norderhaug.
Konservator Magne Thorleifsen ved Museumssenteret hadde i går ikke hørt noe om saken, og ville ikke komme med noen kommentar ut over at han synes Kongeparken er en viktig del av krigshistorien.
Sven Pettersen i Historie og Museumslaget er positiv til tiltaket, som han selv har vært med på å utforme.
– Jeg ser for meg et formidlingssenter som er litt mer aktivt enn et museum. Kanskje et freds- eller museumssenter., sier Pettersen.

Kommentarer til denne saken