Gå til sidens hovedinnhold

Vil lage film av kongens flukt gjennom Nybergsund

Artikkelen er over 9 år gammel

I aprildagene i 1940 flyktet kong Haakon gjennom Hedmark da nazistene okkuperte landet. I Nybergsund nektet kongen å godta Vidkun Quisling som statsminister og fra den hendelsen har Alf R. Jacobsen titulert sin nye bok "Kongens nei". Nå kan boken bli film.

Alf R. Jacobsens bok ligger nå på andreplass over de mest solgte bøkene i Norge. Og selv om den ikke har vært lenge i bokhyllene, er det allerede påtenkt å lage film utifra boken.

Del på Facebook

- Det er svært sjelden at det går bare et par uker fra en bok er på markedet til vi begynner å tenke film. Men etter å ha lest "Kongens nei" måtte vi bare lage, sier produsent Finn Gjerdrum i Paradox Film, til VG.

LES OGSÅ: Vil ha krigsmuseum i Nybergsund

Har bestemt seg for hovedrollen

Pradox har nå sikret seg oppsjonsrettighetene på å lage film av boken og forarbeidet er allerede i gang.

Forfatteren selv er klar på hvem han vil ha i hovedrollen.

- Det er kanskje frekt av en forfatter å gå ut slik, men jeg vil se Sverre Valheim Hagen i rollen som Haakon. Han er en glimrende skuespiller og har desuten en skikkelse som kan minne om kong Haakons, sier Alf R. Jacobsen., til VG.

Viktig statsråd i Nybergsund

Svært sentralt i filmen vil hendelsene i Elverum og Nybergsund den 10. og 11. april stå.

Historien er som følger:

Tyskland invaderte Norge den 9. april 1940. Natt til 10. april kom kong Haakong, kronprins Olav, stortingspresiden Hambro og den norske regjering til Nybergsund. De var på flukt fra tyskerne. På ettermiddagen den 10. april møtte Kong Haakon tyskernes Brauer i Elverum, hvor kongen sa nei til kravet om norsk overgivelse. Ved tilbakekomst til Nybergsund ble det holdt et svært dramatiske statsrådet.

- Blant alle beslutninger som er fattet i statsråd, er det i Nybergsund den 10. april 1940 det viktigste og mest betydningsfulle for det norske folk i monarkiets 100 år, sa Kong Haraldn i et intervju med Aftenposten i 2005.

Ved 17-tiden den 11. april kom så det tyske bombeangrepet mot Nybergsund. Det var da konge og kronprins søkte dekning i det som idag er Kongeparken. Målet med dette bombeangrepet var åpenbart å drepe vår konge og kronprins.

Lover action og dramatikk

Allerede trekkes det paraleller til storsuksessen "Max Manus" og forfatteren mener denne filmen kan bli vel så bra og spennende.

- Det indre dramaet og en uhyre dramatisk situasjon. Det er snakk om tre svært intense dager, der hovedpersonen blir utsatt for drapsforsøk og han har mot seg noen av de mest brutale og veltrente spesialstyrkene som fantes.

Kommentarer til denne saken