Dag Rønning: – Gjermund satte Hylleråsen på kartet på en måte som er få norske smågrender forunt

- DER KJØRTE DE: Tidligere fylkesordfører Dag Rønning (Sp) peker i retning familiegården til Gjermund Eggen, der han oppigjennom årene har tatt imot 75.000 turister.

- DER KJØRTE DE: Tidligere fylkesordfører Dag Rønning (Sp) peker i retning familiegården til Gjermund Eggen, der han oppigjennom årene har tatt imot 75.000 turister. Foto:

Hvor mange busslaster med turister som har passert huset hans i Hylleråsen på veg mot gården til Gjermund Eggen, har tidligere fylkesordfører Dag Rønning for lengst mistet tellingen på. Men han er ikke i tvil om at den avdøde skihelten er grendas aller fremste ambassadør.

DEL

– Gjermund Eggen satte Hylleråsen på kartet på en måte som er få norske smågrender forunt. Han har vært en kjempeambassadør for grenda, og for kommunen, sier Sp-politikeren, som er oppvokst få hundre meter fra gården til VM-kongen fra 1966.

Rønning bor langs vegen som slynger seg fra fylkesveg 26 og opp gjennom den lille grenda helt sør i Engerdal kommune. Her har han også vokst opp, og her har han hver eneste sommer sett folk valfarte forbi, opp mot Eggens gård.

De første årene i biler, og senere i busser.

– Det er vel først de 15–20 siste åra at det har vært arrangert bussturer opp dit. Før kom folk i biler.

Rønning forteller at valfartingen til Eggens gård i Hylleråsen tok til kort tid etter at han vant sine tre gull i ski-VM i Oslo i 1966, og at de fortsatte helt til sommeren i fjor.

Anslagsvis har hele 75.000 turister besøkt Eggen-gården i Hylleråsen.

– Gjermund var med turistene som guide, både her og andre steder i kommunen. Han jugde og skrøt litt, og var fenomenalt flink med dem. Jeg husker ham også som aktiv skiløper. Mitt første minne om ham er fra kjøkkenet i huset der jeg vokste opp. Det var på begynnelsen av 70-tallet, jeg var fem år gammel, kanskje seks, og Gjermund sto der i treningstøy. Han var der sikkert for å snakke med min far om et eller annet.

Dag Rønning har selv vært i arbeidsfellesskap med Gjermund Eggen, både i forbindelse med beitebruk og tømmerhogst, og de har også vært på elgjakt sammen.

– Han har betydd enormt for Hylleråsen og for Engerdal. Det var meget trist å høre at han hadde gått bort, sier Rønning, som selv var på besøk hos Gjermund Eggen på sykehuset i Elverum kort tid før han døde.

Artikkeltags