Trysil-Knut prisen deles for første gang ut til en kvinne

FØRSTE KVINNE: Dronning Sonja blir første kvinne som tildeles Trysil-Knut prisen.
(Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

FØRSTE KVINNE: Dronning Sonja blir første kvinne som tildeles Trysil-Knut prisen. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix) Foto:

For første gang deles Trysil-Knut prisen ut til en kvinne. Og når det først skjer, skjer det til gagns. Årets prisvinner er ingen ringere enn dronning Sonja.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

H.M Dronningen har akseptert prisen og har bekreftet at hun kommer til Trysil 31. august for å motta den. Bedre start på Elgfestivalen kunne knapt arrangøren ha fått. Nå skal Trysil ruste seg for å ta imot det celebre besøket, med alt hva det innebærer med planlegging av sikkerhets- og presseopplegg. I to timer denne sensommertorsdagen vil Trysil stå på hodet. Sist kommunen hadde kongelig besøk var for 22 år siden, under storflommen i 1995.

– Det er hyggelig å kunne invitere Hennes Majestet til Trysil ved en positiv anledning, og ikke bare når det er elendighet, bemerker jurymedlem Bosse Halvardsson.

10. gang

Det er 10. gang Trysil-Knut prisen deles ut etter at den høyt dekorerte krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønstebø (1918–2012) fikk den første i 2008. Til nå har det vært en rekke hedrede menn, inkludert en guttunge. Det var en tydelig stolt jury som lot bomben med dronning Sonja springe under en pressekonferanse på Radisson Blu i Trysilfjellet torsdag. Der kunne jurymedlem og den faste priskonferansieren, tidligere ordfører Ola Martin Norderhaug oppsummere juryens begrunnelse på denne måten:

– Vi har blant annet lagt vekt på Sonjas håndtering rundt den situasjonen kronprins Harald var i og de problemene han møtte da han ønsket å gifte seg borgerlig, som til å begynne med var en helt utenkelig tanke. I ni år måtte de vente. Det var forhandlinger og vurderinger i år etter år. Det krevde diskresjon og tålmodighet. Det sier litt om en person som holdt ut så lenge. Vi har også merket oss dronningens inntreden på slottet, og hvordan hun påvirket både restaureringen og moderniseringen av organisasjonen. Vi beundrer dronningen får den måten hun skjøtter sine offisielle plikter og representerer Norge på. Og i Trysil-Knuts ånd skal det også bemerkes at vi har en svært sporty dronning, sier Ole Martin Norderhaug.

Ordfører Erik Sletten er svært tilfreds med juryens valg av årets Trysil-Knut pris.

– Vi ser fram til dronningens besøk. Det blir stort for Trysils befolkning å kunne møte henne. Vi håper samtidig å få presentert litt av det beste Trysil har å tilby på, sier Sletten.

Prisvinnerne

Intensjonene med den årlige Trysil-Knut prisen er at den skal ha et nasjonalt tilsnitt over seg. I statuttene heter det at prisen skal være et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer, og i Trysil-Knuts ånd handler det om å sprenge grenser, sikte høyere, raskere og lengre.

De tidligere prisvinnerne er:

2008: Gunnar Sønstebø

2009: Dagfinn Enerly

2010: Aksel Lund Svindal

2011: Petter Northug

2012: Olav Thon

2013: Even Kvien

2014: Jørn Lyseggen

2015 Nils Arne Eggen

2016: Eling Neby

Prisen er en Trysil-Knut-statue laget av billedhoggeren Skule Waksvik. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen er leder i juryen for prisen, og de andre medlemmene er Sylvia Brustad, Ole Martin Norderhaug, Bosse Halvardsson og Svein Skarpmo. Prisen til dronning Sonja deles ut fra utescene i hovedgata i Trysil, ved Trysil Hotel. Arrangementet markerer samtidig åpningen av Elgfestivalen 2017.

– Dette er en veldig mystisk sak. Mye tyder på at dette er en uløst kriminalsak

Knettsetra fornøyd med innsatsen mot påskefyll

Mer narkotika i påskefjellet 

Artikkeltags