Gå til sidens hovedinnhold

Villmarkskokk fra Søre Osen ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Artikkelen er over 6 år gammel

Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen, ble årets vinner av Ingrid Espeli Hovigs Matkulturpris. – En vinner med stor bredde i sitt virke med naturens råvarer, sa Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug da hun delte ut prisen under årets Matmerks Fagdag Norsk Mat torsdag.

Winge er utdannet biolog og har forfattet flere koke- og matbøker.

Hun driver sin egen blogg, er opptatt av formidling, og hun deler mer enn gjerne sin viten med andre.

Det var naturlig nok en glad Winge som mottok prisen torsdag.

– Det er helt uvirkelig for meg å få denne prisen, både med tanke på hvem som har fått den tidligere, og at det er selveste Ingrid Espelid Hovig som står bak. Jeg er så stolt. Jeg ønsker å formidle det naturen har å by på, også til de yngre og kommende generasjoner. Alle kan høste noe. Det tror jeg blir viktigere og viktigere fremover, sier årets vinner via en pressemelding.

Opprettet som en hyllest

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blitt en anerkjent og attraktiv pris med sin fokus på norsk matkultur og norske matverdier.

Den ble opprettet som en hyllest til hele Norges TV-kokk Ingrid Espelid Hovig på hennes 70 årsdag, og Matkulturprisen ble i år delt ut for 22. gang – nå i regi av Matmerk.

Prisen var et stipend på 30.000 kroner.

– En fremragende representant

Med utgangspunkt i 2015 som Friluftslivets år, ønsket Matkulturprisens styre en ildsjel som inspirerer og formidler bruk av naturens matressurser på tradisjonelle og nye måter - i Ingrid Espelid Hovigs ånd.

I underteksten står det at vedkommende må vise muligheten til å høste, tilberede, variere og oppbevare mangfoldet av råstoffer fra naturens spiskammers; i tillegg til å inspirere til å skape gode måltider ute i naturen mens man er på tur.

– Kirsten Winge er en fremragende representant for årets tema: Mat fra naturens spiskammer. Ikke bare er hun en erfaren villmarkskokk, en priset sådan, hun har forfattet tilsammen ti bøker, alene og i samarbeid med andre. «Man tager et rådyr», «Man tager en elg», «Spiselige bær og planter» og «Bærboka» er blant titlene. Vi gratulerer så mye, sier Nina Sundqvist og Tove Diesen i stiftelsens styre.

Matmerk er for øvrig en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduk­sjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Kommentarer til denne saken