Stor interesse for ljåslått

Deltakerrekord: Helle 17 personer fra fjern og nær hadde meldt seg på slåttekurset i helga. Begge foto: Frank Bjørseth

Deltakerrekord: Helle 17 personer fra fjern og nær hadde meldt seg på slåttekurset i helga. Begge foto: Frank Bjørseth

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Til tross for striregn ble det satt ny deltakerrekord på slåttekurset under årets slåttedager på Kvannbekksetra.

DEL

For å ivareta viktig kulturhistorie arrangerer Østby Historielag, Østby samfunnshus og Østavind dans- og spellemannslag slåttedager.

Arrangementet består av en dag med kurs i bruk av ljå, og en dag med Trysilmesterskap i slåtting.

Hele 17 personer var påmeldt årets kurs, noe som slår den tidligere deltakerrekorden med fem personer.

– Så mange påmeldte er storslått! De var alle veldig flinke til å oppfatte situasjoner. Noen hadde aldri tatt i en ljå før, mens andre lærte veldig fort. En herlig sammensetning, sier leder for hovedkomiteen for slåttedagene, Frank Bjørseth.

Kurset ble ledet av Sven Pettersen.

Hesjet selv

Som en del av kurset skal deltakerne lære å hesje gresset de slår. Etter en liten bit med teori var ikke det noen sak for deltakerne.

– Dette er første gangen jeg ikke har trengt å hjelpe til med hesjingen. Deltakerne gjorde hele jobben selv, sier Frank.

Alle kursdeltakerne fikk naturligvis diplom for innsatsen, og etter kurset ble det servert hesjegrøt.

– Det er veldig bra med 17 deltakere. Vi må nesten vurdere deltakermengden med tanke på å få lært bort, om det blir like mange deltakere senere, sier Frank.

Deltakerne var tilsynelatende fornøyd med kurset. Flere kom tilbake søndag for å få med seg trysilmesterskapet, og kunne ikke fullrose kurset ifølge Frank.

Trysilmesterskap

De siste årene har arrangementet blitt avholdt på Kvannbekksetra, som også var stedet for året.

Søndag ble det tradisjonsrike trysilmesterskapet i ljåslått arrangert, og der var det en gammel kjenning som til slutt stakk av med seieren i herreklassen.

Sigmund Sætre har kun mistet tittelen som regjerende ljåslåttmester én av de foregående åtte gangene, og forsvarte tittelen i år.

I kvinneklassen stakk Sigmunds søster, Marry, av med seieren. I lagklassen fikk Marry og Sigmund med seg Magne Utne og seieren med ett lite poeng foran Une Holt, Tor Magne Hemstad og Finn Karlsen.

Helt til slutten av arrangementet mottok Sigmund Sætre en plakett til minne om sin bror, Pål som døde forholdsvis tidlig. Bildet på plaketten er malt av Kirsten Haugen.

Artikkeltags