Gå til sidens hovedinnhold

Turrute i Hedmark ble kåret til Norges beste

Artikkelen er over 2 år gammel

Ilsengstiene i Hedmark ble tirsdag kveld kåret til Norges beste turrute.

I et samarbeid mellom fylkeskommunene og Gjensidigestiftelsen ble det i fjor avholdt en fylkesvis kåring av de mest populære rutene.

Fem ruter gikk videre til superfinalen som ble holdt under STI-konferansen i Bergen, og der stakk Ilsengstiene av med «gullskiltet». Seieren betyr også at turruten får en informasjonstavle, som forteller at den er Norges beste.

Kjempestolte

Margrete Ruud Skjeseth fra Hamar og Hedemarken turistforening og ildsjelen Hans Kroglund var tilstede for å motta prisen.

– Vi er kjempestolte på vegne av et lokalmiljø der både idrettslag, turistforening og 25 grunneiere bidrar til svært gode muligheter for nærmiljø friluftsliv både for de som bor på Ilseng men også alle i Hamarregionen. Her er det tusenvis av dugnadstimer og jevn oppfølging til beste for oss alle, sier de stolte vinnerne Hans Kroglund og Margrete Ruud Skjeseth i en pressemelding.

– Spennende og variert

Det kryr av turruter i Norge, og alle er populære for enten lokalbefolkningen eller tilreisende. Det gjorde jobben for juryen ekstremt vanskelig.

– Å kåre en vinner har vært svært vanskelig. Dette er i utgangspunktet en umulig oppgave, da vårt vakre land er variert, og gir svært ulike forutsetninger for turopplevelser enten man går på de høye fjell, langs de trange fjorder, i de dype skoger eller langs kulturlandskap på flatbygdene.  Vi har derfor sett etter en tursti som i tillegg til å ha alle kvalitetene en god tursti skal ha, kan være et godt eksempel på hvordan man utnytter de lokale forhold til beste for flest mulig brukere, forklarte juryleder Lasse Heimdal fra scenen.

Juryen trekker fram Ilsengstienes suksess i at de har klart å etablere et bredt stinettverk, der naturen og kulturlandskapet spiller hovedrollen.

«Her er turruter med høy opplevelseskvalitet, som passer for ulike brukergrupper, og som er tilgjengelig hele året - til fots, med ski på beina eller på hesteryggen. Det er etablert rasteplasser, satt opp informasjonsskilt ved severdigheter og kulturminner, og satt opp flere ulike turrutemuligheter som gjør området spennende og variert - et sted man kan returnere til uten å følge de samme sporene hver gang»

Ilsengstiene er et stinett på over 25 km som går gjennom skog, kulturlandskap og langs fire elver på Ilseng i Hedmark.

Kommentarer til denne saken