Gå til sidens hovedinnhold

Tusenårsfesten kan gå i dass – åpningen utsatt på ubestemt tid

Det skulle bli et helt år med en skikkelig tusenårsfest i Våler. Lørdag 8. januar skulle Olavsflammen komme fra Stiklestad, og det skulle egentlig være fakkeltog til kirken og stor åpningskonsert. Det blir det ikke noe av.

– Det blir i alle fall ikke noe av 8. januar. Gjeldende koronarestriksjoner varer til 14. januar. Så får vi se hva som skjer etter det. Vi håper at åpningen kan legges til vinterfesten i månedskiftet januar februar. Men foreløpig er det meste usikkert, sier leder i jubileumskomiteen for tusenårsmarkeringen for Våler kommune, sokneprest Einar Vannebo.

Har et håp

Åpningen skulle vært storslagen med biskop og Statsforvalter i spissen for mange gjester.

– Men med maks 100 personer med god avstand fra hverandre utendørs og 50 inne i kirken på konsert, har det ingen hensikt å kjøre åpningen som først planlagt. Men vi avlyser den ikke, bare flytter på den til det forhåpentlivis blir mulig å gjennomføre den med langt mer folk til stede, sier Vannebo.

Det er altså den nevnte åpningshelga og så vinterfesten i månedsskiftet som er de første store arrangementene i Vålers tusenårsfest.

Ettervinterfesten som varer en ukes tid, er det litt roligere fram til i mai. Det er nettopp mai og september som er de to kanskje viktigste månedene med en rekke arrangement med hele bygda involvert.

– Koronatrykket har i de to årene vi har hatt pandemien, vært litt mindre på vår, sommer og tidlig høst. Jeg håper virkelig at det blir slik også i 2022, slik at det meste kan gjennomføres da. Får vi ikke til åpningsarrangementet før da, får vi gjøre et nytt forsøk i mai. Det er trist og kjedelig at det skulle bli slik. Men dette er noe vi ikke kan gjøre noe med annet enn å gjøre det beste ut av det når forholdene blir slik at vi kan arrangere mest mulig, sier Einar Vannebo.

Uklart nå

Nå ved årsskiftet vet man rett og slett ikke hva som vil bli mulig å få til.

Vinterfesten er på det opprinnelige programmet mellom 28. januar og 8.februar. Den uka skal det være et omfattende kulturprogram med blant annet en rekke konserter for alle aldersgrupper. Skolene og frivilligheten skal lage en kjempefest for allei Våler.

Blir det ikke radikal bedring i pandemien, er hele vinterfesten i fare.

I mars og april er det salmekveld og folketonemesse på programmet. Kanskje kan mars og april brukes til noe av det man ikke får gjennomført av åpning og vinterfest, gjennomføres da.

– Åpningen med Olavsflammen og fakkeltog egner seg definitivt bedre mens det ennå er noenlunde kveldsmørkt enn i mai. Men vi må bare vurdere alt dette fortløpende, sier sokneprest og komiteleder Einar Vannebo.

Fra mai og ut året er det en rekke arrangement som under normale forhold vil trekke mye folk. Nå er det meste veldig usikkert.

Kommentarer til denne saken