TV 2 får avtale som kommersiell allmennkringkaster

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

TV 2 skriver onsdag under på en avtale med staten om kommersiell allmennkringkasting i fem nye år. Det kan gi mediehuset 675 millioner kroner fra staten.

DEL

TV 2-sjef Olav Sandnes sier til sin egen kanal at dette er en gledens dag.

– Det har vært et langt løp, og det har sin naturlige forklaring, men i dag er vi først og fremst veldig, veldig glade, sier han.

Behandlingen av TV 2s søknad har blitt utsatt og forsinket, men onsdag formiddag undertegner Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande (V) avtalen i Media City i Bergen. Avtalen innebærer at TV 2 vil være kommersiell allmennkringkaster de neste fem årene.

135 millioner kroner per år

TV 2 var eneste søker på utlysningen som kommersiell allmennkringkaster da fristen gikk ut i september i fjor. I utlysningen ble det klart at staten vil kompensere TV-kanalen som får oppdraget med inntil 135 millioner kroner per år i fem år, altså totalt inntil 675 millioner kroner.

– Vi har sørget for en god avtale som vi håper vi kan signere i morgen, sier Skei Grande og legger til at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både juridisk og politisk.

Utlysningsteksten inneholdt et eksplisitt krav om at hovedredaksjonen og sentral nyhetsredaksjon skal være lokalisert minst ti mil utenfor Oslo, men TV 2 har argumentert mot dette kravet i sin søknad.

Utlysningen inneholdt også krav om å levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, samt norsk film- og TV-drama. Norskspråklige programmer må utgjøre minst 50 prosent av sendetiden, ifølge utlysningen i fjor.

Millionbeløp til nyheter

TV 2 har tidligere uttalt at kanalen vil planlegge å oppbemanne i Bergen dersom en ny avtale ville komme i havn.

Kanalen har også lovt å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter og 50 millioner i året på norsk drama, dersom avtalen gikk i boks, ifølge Kampanje.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Fakta om kommersiell allmennkringkasting

  • Regjeringen lyste 23. juni 2017 ut en ny avtale for kommersiell allmennkringkasting. Avtalen gjelder i fem år.
  • Staten vil gi kompensasjon til kringkasteren på inntil 135 millioner kroner per år i fem år.
  • Utlysningen innebar blant annet krav om egenproduserte riksdekkende nyhetssendinger, norskspråklige programmer for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.
  • Det var også et krav i utlysningen om at hovedredaksjonen må ligge i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo.
  • Kringkasteren må distribuere innholdet sitt på lineær TV, og innholdet må dessuten gjøres tilgjengelig på internett.
  • Søknadsfristen gikk ut i september i fjor. Kulturdepartementets behandling av søknaden har blitt forsinket og utsatt.
  • Onsdag morgen undertegner kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes ny avtale.

Artikkeltags