Tynset kommunes kulturpris til Ellef Røe

RØRT KULTURPRISVINNER: Ellef Røe fikk søndag kveld Tynset kommunes kulturpris for sin mangeårige innsats i Nord-Østerdalens musikkliv, mye inspirert av tekstene til nettopp mannen bak kveldens juleforestilling - Ola Jonsmoen.

RØRT KULTURPRISVINNER: Ellef Røe fikk søndag kveld Tynset kommunes kulturpris for sin mangeårige innsats i Nord-Østerdalens musikkliv, mye inspirert av tekstene til nettopp mannen bak kveldens juleforestilling - Ola Jonsmoen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En rød tråd var spunnet gjennom årets “Snart, ja like før”-forestilling i Tynset kulturhus, toppet med kulturprisen til en av de største - Ellef Røe.

DEL

Han er ikke den som har stått fremst på scenene og solet seg i glansen, tylldølen, som også ble påpekt av ordfører Merete Myhre Moen. Utvilsomt var det likevel på tide med kulturprisen for Røe, som i årevis har preget kulturlivet i Nord-Østerdalen.

– Årets prisvinner har bidratt i rikt monn gjennom flere tiår og skapt historie, til glede og inspirasjon for mange. Bak hvert et talent er det noen som har gjort en jobb i bakgrunnen og gitt andre mulighet til å blomstre i sin utøvelse av kultur og musikk, understreket Myhre Moen, og trakk fram noen av Røes mange meritter; som dirigent av flere kor og korps, som komponist og arrangør, lektor ved Nord-Østerdal Videregående, musikken til blant annet Olsokspelet i Tylldalen og ikke minst som angivelig var den som tok det første spadetaket til Tynset kulturhus for 30 år siden.

Oppvokst bak sceneteppet

Kulturprisen består i år blant annet av et kunstverk av Esther Breslin, kunstneren med bo i Rambu, med motiv med utgangspunkt i nettopp Olsokspelet og pilegrimsleden.

– Det er nesten litt vanskelig å oppfatte, selv om jeg kanskje ikke kjenner meg helt igjen i det Merete sa. Vi har har et rikt kulturliv i Nord-Østerdalen, og det skal vi være glade for, bemerket prisvinneren, som bokstavelig talt har vokst opp bak sceneteppet i Tronshall i Tylldalen.

– Det er så mange organisasjoner og personer som fortjener en slik pris, derfor er jeg ydmyk for å stå blant alle dem som har fått, og skal få, kulturprisen, sa Røe i sin takketale.

Snart, ja like før

Og nettopp en slik kveld kunne neppe vært bedre valgt for å hedre Røe, som understreket at mye av musikken i både spel og viser har vært inspirert av tekstene til Ola Jonsmoen, som med sin kone Unni-Lise også ble hedret under forestillingen.

Musikkspelet “Snart, ja like før” er skrevet av Jonsmoen i samarbeid med kveldens komponist Helge Førde, og sceneteppet illustrert av Unni-Lise.

Boka om ekteparet Jonsmoen, med tittelen “Unikt tospann”, ble også presentert før forestillingen, og dirigent Førde var tilstede på scenen, som han var under premieren 8. desember 2002.

- Vent til du blir 77!

– Ord gjør noe med musikk, og musikk gjør noe med ord. Denne prisen går også til dem som har framført musikken, for hadde det ikke vært for dem, hadde ingen hørt den.

– Til dem som ikke har fått kulturprisen enda, vent til du er 77 år, da kanskje det skjer, fastslo Røe til latter og applaus fra publikum. En takk fikk også familien som har “holdt ut” med utallige pianotimer opp gjennom åra, før prisvinneren ydmykt siterte fra nettopp Olsokspelet;

– Eg er berre med, eg.

Artikkeltags