Ulvesaken: Påstand om 120 dagers fengsel

Artikkelen er over 2 år gammel

Aktor Inge Svae-Grotli la ned påstand om 120 dagers fengsel for Svein Ove Nordsveen fra Engerdal for medvirkning til ulovlig ulvejakt i Strandbygda i Elverum i februar 2014. Aktor la også ned påstand om jaktnekt i to år.

DEL

Prosedyrene i ankesaken mot Nordsveen pågår nå i Eidsivating lagmannsrett.

– Nordsveen har vært en aktiv mellommann, sa aktor i sin prosedyre i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

– Gode bevis

Aktor mente at det finnes gode bevis for at Nordsveen må dømmes til tross for at engerdølen ikke reiste ned til Strandbygda for å delta i den ulovlige ulvejakten.

– Både gjennom kommunikasjonskontroll (les: telefonavlytting), telefon og databeslag og GPSer er det nok tidsnære beviser for domfellelse, slo Svae-Grotli fast.

Fire elverumsinger er allerede dømt i ulvesaken i Høyesterett.

Høyesterett har også opphevet frifinnelsen av Nordsveen i lagmannsretten.

I den nye behandlingen vil Nordsveens handlinger bli vurdert ut fra straffeloven og ikke den mildere naturmangsfoldsloven som forrige lagmannsrett kom fra til.

Rekruttering

Aktor påsto at Nordsveen gjorde et aktivt forsøk på rekruttere en jegervenn fra Trysil for å bli med på ulvejakt i Strandbygda med sine to hunder.

Bakgrunnen var ifølge aktor at hovedmannen i ulvesaken Dennis Nordahl hadde kontaktet Nordsveen før jaktforsøket 14. februar 2014. På bakgrunn av samtalene skal Nordsveen ifølge Økokrim forsøkt å få med seg sin jegervenn i Trysil for å delta på jakten med sine to hunder.

Telefonavlyttingen viser ifølge aktor at det har vært gjentatte kontakter mellom Nordsveen, Nordahl og en annen ulvedømt elverumsing.

Godt planlagt

– Det ble gjort et grundig forarbeid for å bli med på ulvejakten. Høyesterett har gjennom sin dom slått fast at ulvejakten var godt planlagt og godt organisert. Jakten fant sted i yngletiden, sa aktor.

Aktor mente at målet hele tiden var å felle ulv selv om Nordsveen aldri fikk den endelige telefonen fra Nordahl om å komme til Strandbygda.

– Det var ikke snakk om å trene hunder. Hensikten var å delta i jakten, sa Inge Svae-Grotli.

Han mente at det virker straffeskjerpende at Nordsveen som lokalpolitiker og medlem av det lokale jaktlaget i Engerdal har medvirket til forsøk på ulovlig ulvejakt.

– Ulv er en truet art i Norge – miljøkriminalitet er straffbart, slo aktor fast.

LES ALT OM ULVESAKEN HER

Artikkeltags