Helgesen foreslår å forlenge lisensfellingsperioden utenfor ulvesonen

LENGER LISENSFELLINGSPERIODE: Klima- og miljødepartementet forslår å utvide lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen. Innenfor ulvesonen foreslås det ingen endring.

LENGER LISENSFELLINGSPERIODE: Klima- og miljødepartementet forslår å utvide lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen. Innenfor ulvesonen foreslås det ingen endring. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Klima- og miljødepartementet forslår å utvide lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen. Innenfor ulvesonen foreslås det ingen endring.

DEL

Samtidig som at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) før helga åpnet for at to nye ulveflokker kan felles i lisensjakta i vinter, foreslår departementet også å utvide lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen.

– Jeg har fulgt opp Stortingets vedtak og gjort en ny vurdering av lisensfellingsperioden for ulv. Jeg foreslår en utvidelse av fellingsperioden utenfor ulvesonen.

– Innenfor ulvesonen mener jeg imidlertid fellingsperioden bør være som i dag. Dette er i tråd med Miljødirektoratets faglige anbefaling, sier Helgesen i en pressemelding fra departementet.

Finnes ikke uoppdagete familiegrupper

Utenfor ulvesonen er det normalt bare enkeltulver, og her er biologiske hensyn mindre relevante. Lisensfellingen utenfor ulvesonen skal bidra til minst mulig tap av beitedyr, og departementet foreslår at lisensfellingsperioden starter samtidig med elgjakta 25. september, og avsluttes først 30. april.

En forutsetning for en lenger lisensfellingsperiode utenfor ulvesonen, er at det ikke finnes uoppdagete familiegrupper av ulv i disse områdene. Departementet mener kvaliteten på bestandsovervåkingen er så god at det ivaretar tryggheten for at familiegrupper blir oppdaget.

– Etisk betenkelig

Innenfor ulvesonen lever de fleste ulvene i familiegrupper. Ulvens biologi og økologi tilsier at vi bør unngå felling av ulv i ulveflokker frem til valpene er store nok til å klare seg selv. Det bør heller ikke tillates lisensfelling i perioden etter parringen, fordi ulvetisper ikke vil klare å forsørge seg selv og valpene dersom hannulven som er far til valpene blir felt, heter det i pressemeldingen.

– En utvidelse av lisensfellingsperioden innenfor ulvesonen setter valpenes overlevelse i fare. Det vil være etisk svært betenkelig, sier Helgesen.

Forslaget skal nå ut på høring med frist for å svare 1. mars 2018.

Artikkeltags