Dette er de tiltalte

SØR-ØSTERDAL TINGRETT: Her i sal 1 i Sør-Østerdal vil rettssaken mot de tiltalte i ulvesaken foregå. Det er stor offentlig interesse rundt saken. (Foto: Anita Høiby Gotehus)

SØR-ØSTERDAL TINGRETT: Her i sal 1 i Sør-Østerdal vil rettssaken mot de tiltalte i ulvesaken foregå. Det er stor offentlig interesse rundt saken. (Foto: Anita Høiby Gotehus)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mann (47) fra Elverum.

Fyller 48 år i løpet av rettssaken. Ansees som hovedtiltalt. Har innrømmet å ha felt ulv ulovlig under åtejakt på rev i Kråkberget på Åsta i Åmot 14. mars 2014, men nekter straffskyld for dette.

Han prøvde senere samme dag å gjemme ulveskrotten med hjelp fra en tidligere politimann som uvitende hadde blitt tilkalt. 47-åringen var på dette tidspunktet telefonovervåket og ble senere på dagen arrestert.

Tiltalte ansees også som hovedmannen under jakten på tre ulver ved Kolsætervegen nordøst for Bjørnåsen i Elverum den 15. februar 2014. Fem andre er også tiltalt for det Økokrim mener er et organisert jaktforsøk.
Erkjente i utgangspunktet straffskyld for ulvejakten 15. februar i fjor, men ville ikke oppgi navn på andre deltakere. Har senere trukket tilbake tilståelsen og erkjenner ikke lenger straffskyld. Også tiltalt for brudd på våpenloven ved å ha oppbevart diverse skytevåpen og ammunisjon utenfor våpenskap.

Har vært av de tauseste i avhør.

Ble telefonavlyttet fra 15. februar 2014.

En ivrig jeger året rundt og ulvemotstander. Har tatovert en ulv på armen med kikkertsikte over som Økokrim har tatt bilde av.

Forsvarer: advokat Helge Hartz.

LES OGSÅ: «Da blir du stjerne i Strandbygda, da», Skrøt av å ha skutt 17–18 ulver

Mann (45) fra Engerdal.

Ap-representant i Engerdal kommunestyre, selvstendig næringsdrivende. Blir av Økokrim sett på som linken mellom Trysil-miljøet som tidligere var siktet i ulvesaken, og jaktmiljøet i Elverum.

Gjennom telefonavlytting av en tidligere siktet trysiljeger fikk Økokrim for første gang tips om en mulig ulovlig ulvejakt i Elverum. Engerdølen kjente den hovedtiltalte elverumsingen.

I telefonsamtaler skal engerdølen, ifølge Økokrim, ha oppfordret jegervennen fra Trysil om å bli med på den forstående ulvejakten i Elverum, helgen 14. og 15. februar 2014. Tryslingen som tidligere er dømt for å ha skutt bjørn i 2009, ble bedt om å være med på jaktforsøket med to av sine hunder. Han sa ja, men dro likevel ikke til Elverum.

Engerdølen er blitt telefonavlyttet.

45-åringen, som er en ivrig jeger og deltaker på diverse lisensjakter, nekter straffskyld. I intervju med Østlendingen i fjor sommer antydet han seg utsatt for et mulig justismord.

Forsvarer: advokat Finn Arne Trudvang

Mann (52) fra Elverum.

Jaktkamerat med flere av de tiltalte. Ved siden av hovedtiltalte den eneste som er venn til den tiltalte engerdølen gjennom hyttekjøp i Engerdal og jaktturer.

La kortene på bordet under første avhør etter massearrestasjonen 8. mai i fjor.

Erkjente straffskyld for å ha deltatt på ulovlig ulvejakt sammen med de tiltalte elverumsingene under det organiserte jaktforsøket 15. februar i fjor.

Etter skifte av forsvarer, har tiltalte trukket tilbake sin erkjennelse av straffskyld.
Telefonavlyttet.

Forsvarer: advokat Einar Gripe.

Mann (43) fra Elverum.

Jaktkamerat med flere av de tiltalte, ikke minst hovedtiltalte. Ivrig jeger. Skal ifølge tiltalen ha avfyrt flere skudd mot tre ulver under den illegale ulvejakten 15. februar i fjor, uten å treffe.

Tiltalte nekter straffskyld og for at han har skutt etter noen ulv, også etter at Økokrim informerer tiltalte om at politiet har foretatt telefonavlytting. Har hele tiden holdt fast ved sin uskyld og at han ikke deltok på noe jaktforsøk 15. februar.

Ikke telefonavlyttet.

Forsvarer: advokat Tore M. Famestad.

Mann (34) fra Elverum.

Lidenskapelig jeger. Erkjenner ikke straffskyld. Husker ikke spesielt fra lørdag 15. februar i fjor. Men innrømmer at han hentet en annen tiltalt for at de skulle jakte hare.

Men han jakter svært ofte og klarer derfor ikke å huske noe særskilt fra den spesielle dagen, selv ikke etter at politiet forela et sms-bilde som han selv hadde tatt av et ulvespor og sin egen hånd dagen før.

Kan heller ikke huske et bilde med gps-punkter han hadde tatt under selve jaktdagen. Ifølge avhør kan han heller ikke huske at han hadde fire samtaler med hovedtiltalte 14. februar i fjor og seks samtaler med samme person dagen etter.

Har forklart at han har kjent hovedtiltalte i hele livet og at de snakker ofte sammen på telefon. Nekter blankt på å ha deltatt på ulvejakt.

Ikke telefonavlyttet.

Forsvarer: advokat Steffen Brandstad

Mann (36) fra Elverum.

Ivrig jeger. Nekter straffskyld. Ble hentet og kjørte med en av de andre tiltalte til området der ulvejakten skjedde lørdag 15. februar i fjor.

Hadde ikke med børse, men oppdaget ulvespor og gikk etter sporene til han til slutt så tre ulver på relativ kort avstand. Ble hentet av en annen venn etter hvert for å dra hjem på grunn av en sjuk hund. Nekter for å ha vært med på organisert jakt.

Kjenner de fleste tiltalte.

Ikke telefonavlyttet.

Forsvarer: advokat Jørn M. Jakobsen.

LES OGSÅ: «Da blir du stjerne i Strandbygda, da», Skrøt av å ha skutt 17–18 ulver

Artikkeltags