De evakuerte på Svalbard får flytte hjem

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Over to uker etter det fatale snøskredet på Svalbard får de siste evakuerte flytte hjem igjen. Sysselmannen har opphevet ferdselsforbudet i det skredutsatte området.

DEL

Ifølge Norges Geotekniske Institutt (NGI) er det liten fare for skred i fjellsiden over den evakuerte bebyggelsen. De evakuerte fikk dermed dra tilbake tirsdag kveld.

Rundt 200 personer har vært evakuert fra til sammen 114 boliger i Longyearbyen siden området ble rammet av snøras 19. desember. 42 år gamle Atle Husby og 2 år gamle Nikoline Røkenes mistet livet i skredet.

– Noen av boligene er mer skredutsatt enn andre hvis lignende værsituasjoner med sterk vind og store snøfall oppstår senere, heter det på Sysselmannens nettside.

NGI og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil fortsette å utføre skredvarsler for Longyearbyen i en prøveordning som skal evalueres innen sommeren.

– Longyearbyen lokalstyre er i dialog med NVE for å få på plass en ytterligere faresonekartlegging og en anbefaling av sikringstiltak i Longyearbyen nå og framover, skriver Sysselmannen.

LES OGSÅ:

Ø-TV:

  Ø-TV sender direkte fra klokken 18.30

   Skredeksperter fra NGI var søndag på befaring i rasområdet i Longyearbyen. Det var sterke inntrykk de satt igjen med etter turen mellom de knuste husene. Ifølge ekspertene er det fortsatt stor fare for nye skred

    Seks personer er sendt til sykehus etter et snøskred i Longyearbyen lørdag, men ingen skal være alvorlig skadd. Ti hus er rammet, og det er uvisst om noen er savnet.

    Artikkeltags