En død i dramatisk snøskred på Svalbard

  Seks personer er sendt til sykehus etter et snøskred i Longyearbyen lørdag, men ingen skal være alvorlig skadd. Ti hus er rammet, og det er uvisst om noen er savnet.

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  En mann mistet livet og to barn ble alvorlig skadd da et omfattende ras knuste flere hus nesten i sentrum av Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag.

  DEL

  Tusener av tonn med tung snø løsnet og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

  En fastboende mann i 40-årene ble gravd fram og fraktet livløs til sykehuset, men gjenopplivningen lyktes ikke, og han ble erklært død.

  Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble også lagt inn på sykehuset. For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd. Alle fire barna og en av de voksne ble lørdag kveld fløyet til sykehuset UNN i Tromsø.

  Ekstra letemannskaper, medisinsk personell og utstyr ble sendt opp til Svalbard i fire ambulansefly og ett Norwegian-fly.

  Flere hedmarkinger

  Det bor flere hedmarkinger på Svalbard.

  Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Tone Hertzberg, ønsker ikke å kommentere om det er folk fra eller med tilhørighet til Hedmark som ikke er redegjort for.

  – Vi går ikke ut med detaljert om dette nå. Vi kan heller ikke si noe om hvem som er sendt til sjukehus. Det er altfor tidlig, sier hun.

  Østlendingen har vært i kontakt med to av hedmarkingene som bor i Longyearbyen – og de er ikke direkte berørt av det som har skjedd.

  Storalarm

  Sysselmann Kjerstin Askholt utløste storalarm, og redningsmannskaper og politi var raskt på pletten for å gå fra hus til hus i flomlys som ble satt opp. Det er midt i mørketiden på Svalbard.

  Longyearbyen lokalstyre oppfordret folk til å møte fram med spader, og mange titall frivillige deltok i det hektiske arbeidet med å grave seg inn i de raserte husene.

  – Det har vært en formidabel innsats av frivillige. Det er et svært redningsarbeid, og alle har stilt opp på en god måte, sa justisminister Anders Anundsen til NTB.

  De fleste kom seg ut på egen hånd, men noen måtte graves ut, og lenge var ikke alle gjort rede for, til dels fordi mange reiser til fastlandet i juleferien.

  Lørdag kveld sier Askholt at ingen lenger er savnet, men at det er hentet lavinehunder opp fra fastlandet, og at rasområdet skal gjennomgås en gang til.

  Kritikk mot helseberedskapen

  Allerede for to år siden kom Sysselmannen på Svalbard med skarp kritikk av helseberedskapen på den arktiske øygruppa.

  I den siste rapporten om risiko og sårbarhet på Svalbard skrev tidligere sysselmann Odd Olsen Ingerø at sykehuset i Longyearbyen ikke er utrustet til å håndtere større hendelser, og at det ofte vil bli mangel på ressurser.

  Trass i en kraftig økning i turismen til øya og et stadig større forskningsmiljø har bemanningen på sykehuset vært den samme, nemlig fire leger og åtte sykepleiere, ifølge rapporten som Aftenposten siterer fra.

  I rapporten viste Ingerø til at det tidligere var kirurgisk beredskap på sykehuset, men at dette ble endret i 1998 da kirurgen ble erstattet av en allmennlege.

  «Dette var hensiktsmessig med tanke på behov for daglige legetjenester, men medførte altså at man mistet den kirurgiske beredskapen. Sykehuset er ikke dimensjonert for å håndtere situasjoner med mange syke og skadde», skrev han.

  Verken Sysselmannen eller UNN (Universitetssykehuset i Nord-Norge) i Tromsø, som Longyearbyen sykehus er filial av, ville kommentere kritikken mens de fortsatt var opptatt med det umiddelbare krisearbeidet lørdag.

  – Vi får gjøre oss ferdig med den livbergende innsatsen før vi skal diskutere hva vi kan lære av det som har skjedd. Det stemmer at jeg var meget kritisk da den kirurgiske døgnberedskapen på Svalbard ble lagt ned, men i dag er jeg først og fremst meget imponert over innsatsen til redningsmannskapene og sykehuset i akuttfasten, sier overlege Mads Gilbert ved UNN.

  Gravd fram fra kjøkkenet

  Anne Kristin Jakobsen var en av dem som måtte graves fram. Hun lå fastklemt i hardpakket snø på kjøkkenet sitt før hun ble gravd ut og fraktet til sykehuset.

  – Hun lå nesten helt fastklemt. Det er kaos, alt er knust, og hun slo og slo i mikrobølgeovnen for å påkalle oppmerksomhet, sier søskenbarnet Bent Jakobsen til Svalbardposten.

  Da redningsmannskapene kom til stedet, hørte de bankingen fra inne i snøen og fikk raskt gravd henne fram.

  Seilte av gårde i snøen

  Andre forteller hvordan de holdt seg fast mens huset seilte av gårde i snømassene.

  – Det første jeg tenkte var at nå må jeg ikke sitte fast, sier Eva Grøndahl som akkurat var gått ned i første etasje da lyset gikk og hun og huset seilte av sted.

  Alle hus i Longyearbyen er bygd på påler på grunn av permafrosten, noe som trolig er grunnen til at de ble skjøvet av gårde og ikke helt knust av den tunge snøen.

  Raset skjedde dagen etter at den arktiske øygruppa ble rammet av en kraftig storm med orkan i vindkastene og tett snøvær. Folk i Longyearbyen sier de aldri har sett så mye snø i byen som etter fredagens storm.

  Evakuert

  Skredfaren er fortsatt stor, og på ettermiddagen ble også Nybyen lenger oppe i dalen og flere husrekker i lia nærmest rasstedet evakuert, i tillegg til at veien mellom skolen og Nybyen ble stengt.

  Et hundretall personer og barnefamilier måtte skaffes nytt husvære, men Eva Therese Jenssen hos Sysselmannen sier til NTB at det ikke var noe problem.

  – Hele befolkningen stiller opp. Mange som er på juleferie, har stilt husene sine til disposisjon, sier hun og forteller videre at Studentskipnaden har 80 rom ledige i et nytt bygg i sentrum, og at Universitetssenteret har 40 ledige rom i sitt gjestehus.

  Fakta om Longyearbyen

  • Kullgruveby og administrasjonssenter på Svalbard.
  • Grunnlagt i 1906 av amerikaneren John Munroe Longyear, den største eieren i gruveselskapet Arctic Coal Company. Gruvene og tettstedet ble i 1916 kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
  • 2075 innbyggere (per 2013).
  • De norske bosetningene på Svalbard – Longyearbyen og Ny-Ålesund – har sterke innslag av andre nasjonaliteter enn norsk, hvorav folk fra Thailand, Sverige og Russland utgjør de største gruppene.

  (Kilde: Wikipedia) 

  Artikkeltags