Geologer overrasket over størrelsen på Longyearbyen-skred

(Foto: Tore Meek / NTB scanpix)

(Foto: Tore Meek / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Flere boliger i Longyearbyen ble natt til søndag evakuert på grunn av fortsatt skredfare. Lørdag undersøkes området av geologer, som er overrasket over hvor stort skredet var.

DEL

Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sitt nettsted.

120 personer var allerede evakuert etter skredet lørdag formiddag der en mann i 40-årene mistet livet.

I tillegg ble fire barn og fem voksne skadd.

– Tilstanden for ett av barna er fortsatt svært alvorlig. De øvrige er lettere skadd, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved Universitetssykehuset Nord-Norge til NTB.

Geolog Kjetil Brattlien forteller til TV 2 at selv ekspertene er overrasket over omfanget på skredet som gikk lørdag.

– Det er voldsomme greier. Utløpet har gått til 14 graders siktevinkel, som er svært langt. Det er nesten sånn at vi ikke har sett så lange utløp før, sier geologen.

– Hundrevis av tonn har truffet hvert av husene. Og det har vært i stor fart. Da sier det seg selv at det blir enorme ødeleggelser, forteller Brattlien.

Roser lokalbefolkningen

Sysselmann Kjerstin Askholt roser innsatsen fra de mange frivillige etter snøskredet.

– Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken, og noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet. Uten den store innsatsen fra de mange frivillig, kunne ulykken fått et enda verre utfall, sier Askholt.

Ø-TV: Pressekonferanse på Svalbard søndag formiddag:

  Også statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

  – Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sa Solberg til NTB lørdag.

  Lavinehunder søker

  Lørdag kveld holdt sysselmannen og de andre redningsinstansene en debrifing for alle som var involvert i redningsarbeidet. Om lag 90 personer møtte opp. Det ble også holdt et møte for befolkningen med informasjon om arbeidet på rasstedet og på sykehuset, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

  Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lørdag kveld søkte lavinehunder fra Tromsø i rasområdet uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet, men søket med lavinehunder fortsetter søndag.

  NRK melder at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet. I det voldsomme snøskredet løsnet tusener av tonn med tung snø og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

  Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er i Fastlands-Norge. Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at det er planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar.

   Seks personer er sendt til sykehus etter et snøskred i Longyearbyen lørdag, men ingen skal være alvorlig skadd. Ti hus er rammet, og det er uvisst om noen er savnet.

   Fakta om Longyearbyen

   • Kullgruveby og administrasjonssenter på Svalbard.
   • Grunnlagt i 1906 av amerikaneren John Munroe Longyear, den største eieren i gruveselskapet Arctic Coal Company. Gruvene og tettstedet ble i 1916 kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
   • 2075 innbyggere (per 2013).
   • De norske bosetningene på Svalbard – Longyearbyen og Ny-Ålesund – har sterke innslag av andre nasjonaliteter enn norsk, hvorav folk fra Thailand, Sverige og Russland utgjør de største gruppene.

   (Kilde: Wikipedia) 

   Artikkeltags