Ny evakuering i Longyearbyen

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Flere boliger i Longyearbyen ble natt til søndag evakuert på grunn av fortsatt skredfare.

  DEL

  Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

  Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sitt nettsted.

  120 personer var allerede evakuert etter skredet lørdag formiddag der en mann i 40-årene mistet livet.

  I tillegg ble fire barn og fem voksne skadd.

  Tilstanden er fortsatt svært alvorlig for ett barn etter skredet i Longyearbyen lørdag, opplyser UNN.

  – Tilstanden for ett av barna er fortsatt svært alvorlig. De øvrige er lettere skadd, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved Universitetssykehuset Nord-Norge til NTB.

  LES OGSÅ: En død i dramatisk snøskred på Svalbard

  Ø-TV: 10 hus tatt av ras

  Roser lokalbefolkningen

  Sysselmann Kjerstin Askholt roser innsatsen fra de mange frivillige etter snøskredet.

  – Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken, og noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet. Uten den store innsatsen fra de mange frivillig, kunne ulykken fått et enda verre utfall, sier Askholt.

  Også statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

  – Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sa Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

  Mange titall frivillige sluttet seg til redningsmannskapene for å lete i husene som ble tatt av snøskred i Longyearbyen lørdag. (Foto: NTB scanpix)

  Mange titall frivillige sluttet seg til redningsmannskapene for å lete i husene som ble tatt av snøskred i Longyearbyen lørdag. (Foto: NTB scanpix)

  Fakta om Longyearbyen

  • Kullgruveby og administrasjonssenter på Svalbard.
  • Grunnlagt i 1906 av amerikaneren John Munroe Longyear, den største eieren i gruveselskapet Arctic Coal Company. Gruvene og tettstedet ble i 1916 kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
  • 2075 innbyggere (per 2013).
  • De norske bosetningene på Svalbard – Longyearbyen og Ny-Ålesund – har sterke innslag av andre nasjonaliteter enn norsk, hvorav folk fra Thailand, Sverige og Russland utgjør de største gruppene.

  (Kilde: Wikipedia) 

  Lavinehunder søker

  Lørdag kveld holdt sysselmannen og de andre redningsinstansene en debrifing for alle som var involvert i redningsarbeidet.

  Om lag 90 personer møtte opp.

  Det ble også holdt et møte for befolkningen med informasjon om arbeidet på rasstedet og på sykehuset, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

  Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lørdag kveld søkte lavinehunder fra Tromsø i rasområdet uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene.

  Ingen er meldt savnet, men søket med lavinehunder vil likevel bli gjenopptatt søndag morgen, melder Sysselmannen.

  NRK skriver at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet.

  I det voldsomme snøskredet løsnet tusener av tonn med tung snø og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor.

  Til sammen ti hus ble rammet.

  Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er i Fastlands-Norge. Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at det er planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar.

  LES OGSÅ: En død i dramatisk snøskred på Svalbard 

  Artikkeltags