Sysselmannen: – Vi er rammet av en stor tragedie

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Innbyggerne i Longyearbyen er sterkt preget etter snøskredet. Søndag undersøkes området av skredeksperter, som skal forsøke å gi svar på når de 180 evakuerte kan flytte hjem igjen.

  DEL

  – Dette er en dag der flaggene er på halv stang. Vi har blitt rammet av en stor tragedie som berører oss alle sammen sterkt, sa sysselmann Kjerstin Askholt da hun ga en oppdatering på situasjonen søndag formiddag.

  En mann i 40-årene mistet livet i skredet lørdag. I tillegg ble fire barn og fem voksne skadd. Søndag formiddag betegnes ett av barna fortsatt som svært alvorlig skadd.

  180 evakuert

  I løpet av natten er ytterligere 59 personer evakuert på grunn av snøskredfaren, slik at tallet nå er oppe i 180. Evakueringen skjedde etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

  – De skal i dag gjøre en enda mer presis undersøkelse av hvor stor skredfaren er. Deres undersøkelser i natt viste at de var overrasket. Om det er trygt å flytte tilbake, eller om det blir uavklart for en lengre periode framover. Der vil været ha stor betydning, sier Askholt til NTB.

  Det har også gått et ras i Bjørndalen ved Longyearbyen, ifølge Sysselmannen.

  Det er ikke meldt om savnede, men snømassene har flyttet og delvis ødelagt ei eldre hytte.

  Overrasket over omfanget

  Alle boligene mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei har blitt evakuert.

  – Evakueringen har gått raskt og smertefritt. Folk har åpnet hjemmene sine og tatt imot folk som ikke har kunnet bo hjemme, sier sysselmannen.

  Senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI forteller til TV 2 at selv ekspertene er overrasket over omfanget på skredet som gikk lørdag.

  – Det er voldsomme greier. Utløpet har gått til 14 graders siktevinkel, som er svært langt. Det er nesten sånn at vi ikke har sett så lange utløp før, sier geologen.

  – Hundrevis av tonn har truffet hvert av husene. Og det har vært i stor fart. Da sier det seg selv at det blir enorme ødeleggelser, forteller Brattlien.

  Lavinehunder søker

  Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lørdag kveld søkte lavinehunder fra Tromsø i rasområdet uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet, men søket med lavinehunder fortsetter søndag.

  Statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

  – Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sa Solberg til NTB lørdag.

  Mangler skredvarsling

  NRK melder at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet. I det voldsomme snøskredet løsnet tusener av tonn med tung snø og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

  Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er i Fastlands-Norge. Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at det er planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar.

  Fakta om Longyearbyen

  • Kullgruveby og administrasjonssenter på Svalbard.
  • Grunnlagt i 1906 av amerikaneren John Munroe Longyear, den største eieren i gruveselskapet Arctic Coal Company. Gruvene og tettstedet ble i 1916 kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
  • 2075 innbyggere (per 2013).
  • De norske bosetningene på Svalbard – Longyearbyen og Ny-Ålesund – har sterke innslag av andre nasjonaliteter enn norsk, hvorav folk fra Thailand, Sverige og Russland utgjør de største gruppene.

  (Kilde: Wikipedia) 

  Artikkeltags