To bygninger er tatt av skred, men ingen er savnet eller skadd, sier sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard til NTB.

Byggene som ble truffet av skredet tirsdag formiddag, inneholder flere leiligheter og er bolig for fastboende innbyggere.

– Totalt bor det 13 personer i de to husene og ytterligere 75 boenheter er evakuert. Til sammen 208 personer er så langt innregistrert på evakueringspunktet. Dette tallet forventes å stige utover ettermiddagen opplyser Geir Mortensen, senior pressemedarbeider ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Sysselmannen trakk tirsdag ettermiddag ut mannskapet fra skredområdet på grunn av fare for nye ras. Farenivået sør og øst på Svalbard lå tirsdag på 4, mens det ventes å falle til 3 onsdag og torsdag.

Veier stengt

Veiene 222, 224, 226 og 228 er evakuert i sin helhet. Øverste boligrekke i vei 230 er også evakuert. Samtidig er alle stikkveier i Hilmar Rekstensvei fra og med vei 222 til 230, inkludert Perleporten, sperret.

Ifølge Svalbardposten rykket mellom 100 og 150 personer raskt ut med spader og søkeutstyr da raset gikk. Utrykningskjøretøyer og redningsmannskaper var også raskt på stedet. Et evakueringssenter er opprettet på Rabalder Cafe på Kulturhuset.

– Ikke noe forvarsel

– Jeg fikk ikke noe forvarsel. Det var et gedigent smell, og så rørte huset på seg, sier beboer Nils Lorentsen til NRK. Han sprang til baderomsvinduet, der han så de store skadene.

– Det lå knuste scootere og sleder opp langs veggen. Bilen til naboen var presset inn i naboleiligheten. Og veggen til dattera mi var revnet, og da skjønte jeg kreftene, sier han.

Frank Johnny Olsen forteller også om dramatiske scener:

– Huset flyttet på seg, glass kom ut av hyllene og ungene fløy veggimellom, sier han. Huset hans ble totalskadd.

Samme område som i 2015

Skredet i Vei 228 rammet minst én bygning, som ligger nærmest Sukkertoppen. Det er det samme fjellet hvor det gikk et ras i 2015. Da omkom en 42 år gammel mann og ei jente på to år.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå liten storm på Svalbard, men vinden er ventet å minske utover ettermiddagen.