Uvisshet og fortvilelse i Longyearbyen

  Ø-TV sender direkte fra klokken 18.30

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Faren for nye ras er fortsatt for stor til at evakuerte i Longyearbyen får flytte hjem. Det voldsomme snøskredet som knuste en rekke hus lørdag, kostet et barn og en mann.

  DEL

  – Før vi kan være helt sikre, må det slutte å gå skred, nedbøren og vinden må avta, og vindretningen er også avgjørende. Værprognosene går i positiv retning, men vi kan ikke løse opp evakueringen på prognoser, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

  Opp mot 180 evakuerte får dermed ikke flytte hjem med det første.

  Ø-TV: Se sysselmannens siste pressekonferanse øverst i saken!

  Tonnevis med tung snø løsnet lørdag og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor.

  42 år gamle Atle Husby ble gravd ut fra snømassene og fraktet livløs til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Et barn døde søndag av alvorlige skader.

  • Uvisshet og fortvilelse i Longyearbyen

  – Ufattelig trist

  Lærer og trebarnsfar Atle Husby beskrives av kolleger som en sosial og inkluderende mann. Navnet hans ble søndag frigitt i forståelse med de pårørende.

  – Han deltok, var til stede og spredte glede rundt seg, sier rektor Anne Søvold Vikanes ved Longyearbyen skole til Aftenposten.

  Et barn som ble hardt skadd i skredet, døde søndag på sykehus i Tromsø. Sysselmann Kjerstin Askholt var beveget da hun fortalte om dødsfallet.

  – Det var en tung beskjed og tungt for mange å bære. Det ble gjort en ufattelig innsats for å redde dem ut av huset, sa hun.

  Barnet ble berget ut av et hus sammen med ytterligere et skadd barn. Det ble først lagt inn på sykehus i Longyearbyen for deretter å bli fløyet til fastlandet for behandling. Barnet døde søndag.

  De øvrige åtte som ble lagt inn på sykehus, er lettere skadd.

  Minnestund

  Sogneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen, er i sorg over dødsfallene.

  – Det er forferdelig, det som er skjedd. Jeg er målløs, ordene forsvinner, sier han til NTB.

  Tirsdag blir det minnestund i kirken for Atle Husby. Kirken kommer også til å snakke med pårørende til det omkomne barnet for å høre hva de ønsker, sier Helgesen.

  – Kirken er åpen for alle både i dag og i morgen. Det er en styrke i dette lille samfunnet. Vi er sårbare, men også sterke, sier sognepresten.

  Ø-TV: Hus flyttet seg 80 meter, fortsatt fare for nye skred

   Skredeksperter fra NGI var søndag på befaring i rasområdet i Longyearbyen. Det var sterke inntrykk de satt igjen med etter turen mellom de knuste husene. Ifølge ekspertene er det fortsatt stor fare for nye skred

   Flere ras

   Sysselmannen opplyser at det har gått nye ras i Nybyen og i Bjørndalen. Alle boligene mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei er evakuert.

   Evakueringsområdet i Longyearbyen er nå delt inn i tre risikoområder.

   Skredeksperter undersøkte rasområdet søndag, både på bakken og fra lufta i helikopter.

   – Det berører, for når man sitter i husene sine, ligger i sengene sine, så skal man være trygg. Da skal ikke noe sånt som dette skje, sier geolog Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

   Ett av husene ble flyttet 80 meter av snømassene, forteller Brattlien.

   – Når husene stuves mot hverandre som om det var en kjedekollisjon med bil, så skjønner man at det har vært enorme krefter for å få til det, sier han.

   Representanter fra NVE kommer til Svalbard mandag og skal bistå som faglige rådgivere.

   Ø-TV: 10 hus tatt av raset

    Seks personer er sendt til sykehus etter et snøskred i Longyearbyen lørdag, men ingen skal være alvorlig skadd. Ti hus er rammet, og det er uvisst om noen er savnet.

    Letemannskaper avslutter

    Om lag 100 personer flere hunder har deltatt i redningsarbeidet etter skredet. Søndag melder blant andre Røde Kors at ekstramannskaper avslutter arbeidet og reiser tilbake til Tromsø.

    Det er satt opp et ekstrafly søndag kveld for dem som ønsker å reise til fastlandet, men det er ikke veldig mange som skal reise med det, rundt 70 personer. Grunnen kan være at mange har måttet dra fra identifikasjonspapirene sine da de ble evakuert.

    Artikkeltags