– Vi har forstått alvoret

MELDING MOTTATT: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) forsikrer om at hans departement ikke ligger på latsiden når det gjelder å styrke norsk beredskap. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

MELDING MOTTATT: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) forsikrer om at hans departement ikke ligger på latsiden når det gjelder å styrke norsk beredskap. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener den norske beredskapen er blitt bedre enn før 22. juli 2011. Likevel avviser han manglende evne til å ta til seg Riksrevisjonens rapport.

DEL

– Riksrevisjonens rapport er en systemkritikk. Samtidig er det mange områder i beredskapsarbeidet som rapporten ikke dekker. Det jobber vi godt med, og det arbeidet stopper ikke, sa Anundsen etter høringen i Stortingets konstitusjons- og kontrollkomité lørdag.

Han mener svakhetene som rapporten peker på, er ting som allerede er tatt tak i. Blant annet er det pekt på samarbeidsproblemer mellom avdelinger i departementet.

– Vi har gjennomført endringer i tilsynsordningene, og de siste avvikene skal håndteres innen slutten av juni. Men jeg er enig i at det er grunn til å være ydmyk, og jeg mener politisk ledelse er fullt klar over alvoret i situasjonen, sier Anundsen til NTB.

Ø-TV: DSB-sjefen sterkt uenig i Riksrevisjonens rapport

DSB-sjef mener kritikken er feil

Mannen som fikk størst oppmerksomhet hos kontrollkomiteen, var direktør Jon A. Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Rapportens konklusjoner er feilaktige, sa Lea, som mener rapporten gir inntrykk av at det ikke er blitt gjort noe som helst etter 22. juli og at Norge ikke er trygt.

Leas kritikk fikk flere komitémedlemmer til å reagere.

– Det er bekymringsfullt at etaten viser såpass lite vilje til å lære, og heller går i konfrontasjon med det som er ment som et nødvendig tilsyn, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB etter høringen.

Riktig vei?

SVs Bård Vegar Solhjell mener de innkalte i høringen viste for liten grad av ydmykhet. Det samme inntrykket hadde også Per Olaf Lundteigen (Sp).

– I hele dag har vi hørt snakk om at vi er på riktig vei med beredskapen. Likevel sitter vi her på en lørdag med Riksrevisjonens rapport mellom hendene, sa en oppgitt Lundteigen under utspørringen av Anundsen.

Det var det komiteen kalte de «sprikende virkelighetsoppfatningene» mellom Riksrevisjonens konklusjoner og DSB-sjefens avvisning som førte til mest hodebry for komiteen.

– Ydmyk Anundsen

En samlet kontrollkomité besluttet å behandle saken raskt etter at Riksrevisjonen kom med sin rapport.

– Det handler om det mest vesentlige som norske myndigheter har ansvaret for: Befolkningens sikkerhet, fastslo komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Etter høringen sitter han igjen med inntrykket av at beredskapen er blitt bedre de siste årene. Kolberg er også oppløftet over det han mener er ydmykhet hos Anundsen og vilje til å lære.

– Vi så nå en mer ydmyk justisminister, som tydelig har lagt til side det han skrev i brevet til Riksrevisjonen om at dette var en gal rapport. Det er bra han sier han vil ta læring av rapporten, sier Kolberg.

Artikkeltags