Sina i Longyearbyen: - Alle er sterkt preget

SKRED: Området der det gikk et skred på Svalbard tirsdag, er gjennomsøkt, og situasjonen er avklart, opplyser Sysselmannen. Ingen er savnet.
Foto: Stringer / NTB scanpix

SKRED: Området der det gikk et skred på Svalbard tirsdag, er gjennomsøkt, og situasjonen er avklart, opplyser Sysselmannen. Ingen er savnet. Foto: Stringer / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sina Joten Søndmør fra Engerdal var på skolen i Longyarbyen da elevene ble orientert om et nytt ras i byen. – Alle er sterkt preget, opplyser Sina på telefonen.

DEL

En av Sinas klassevenninner bor i rekken nedenfor leilighetene som ble tatt av raset tirsdag formiddag.

– Hun er selvfølgelig preget som så mange andre. Det er sterke naturkrefter som har vært i sving. Heldigvis gikk ingen liv tapt denne gang, sier Sina.

Utvekslingselev

I fjor høst kom ungjenta fra Sømådal til Longyearbyen som utvekslingselev fra Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

– Jeg har hatt et annerledes og flott skoleår med mange sterke opplevelser. Vi er alle klar over rasfaren i området. Det har vært flere evakueringer. Men de færreste trodde at det skulle komme et nytt ras så tett inn på raset før jul i 2015 der to omkom. Det har vært jobbet bevisst med sikringstiltak, sier Sina.

Selv bor hun 700–800 meter fra rasområdet på et hybelbygg for elever/studenter.

Fraktet hjem

Alle elevene ble kjørt hjem etter raset. Etter raset var det vakt i gatene av politi og brannvesenet.

– Vanligvis går vi til og fra skolen, men de fleste følte det som tryggest å bli fraktet hjem. Det har snødd mye og blåst kraftig og skredfaren ble vurdert til fire, opplyser Sina.

Flere beboere på Svalbard har reagert på at det ikke ble satt i gang evakuering på grunn av værforholdene. Det vil ikke Sina ta stilling til.

LES OGSÅ: Over 200 evakuert etter skred på Svalbard 

Ekstra bevisst

Selv er hun med i Røde Kors på skolen og har lært mye om skredfare.

– Jeg elsker friluftsliv og har vært mye ute i naturen rundt Longyearbyen og på Svalbard. Skredulykken har gjort meg ekstra bevisst på skredfarer og andre farer. Jeg er ikke blitt redd, men har fått ekstra stor respekt for hvilke krefter som kan utløses, sier Sina Joten Søndmør.

Hun valgte å holde seg inne på hybelen etter endt skoletid.

– Heldigvis har ikke liv gått tapt, sier hun nok en gang.

Artikkeltags