(Hamar Dagblad)

– Drømmen var å få lappen nærmest mulig fødselsdagen min, men nå må jeg nok vente lenger. Det er ikke bra, for jeg skulle gjerne ha hatt førerkortet nå. Å kunne bruke bil er en frihet, sier kjøreskoleelev Jonas Kollshaugen.

Han er en av mange ungdommer og voksne i Hamar under kjøreopplæring som rammes av koronakrisen.

– Jonas hadde nok hatt lappen nå hadde situasjonen vært normal. Det er rett og slett vanskelig å spå når han får prøver slik at han kan få førerkortet, sier kjøreskolelærer Tommy Ofstad hos Hamar Trafikkskole.

Lange dager

– Det er litt kaos, for å si det rett ut. Vi må hente inn igjen to tapte måneder samtidig som det kommer nye elever til. Det er ventetid og vi må ta igjen det vi har tapt på grunn av stengingen av trafikkskolene og trafikkstasjonene og utsatte prøver og oppkjøringer, forteller Ofstad.

– Mange sliter med å få førerprøver hos vegvesenet, prøver de skulle ha tatt for lenge siden.

– Og nå har vi på trafikkskolen måttet gjøre endringer. Vi kjører bare dobbelttimer slik at vi har færrest mulig elever i løpet av dagen. Samtidig må bilene vaskes mellom hver runde, slik at vi holder elevene og oss selv friske. Elever som føler seg syke må holde seg hjemme.

– Og vi kan ikke ha med så mange som tidligere på teorikursene. Vi hadde fire på forrige trafikale grunnkurs, mot 16 til vanlig. Alt vil med andre ord ta lengre tid.

– Hvordan opplever du denne situasjonen?

– Det er hektisk. Våre utfordring er at vi er kommet inn i tiden der vi har begynt med motorsykkelopplæring i tillegg til bil, så vi er nødt til å jobbe lange dager for å ta unna køene. Det blir noen sene kvelder.

– De det er verst for er ungdommene som fikk avbrutt førerprøven. Vi hadde en elev som skulle til oppkjøring den dagen det ble nedstengt. Jeg forstår godt at det var en kjedelig situasjon å havne i for en 18-åring.

– Men: Det er vanskelig å hente inn igjen to tapte måneder.

Startet i mai

Trafikkskolen åpnet igjen for motorsykkelopplæring 4. mai og bilopplæring 11. mai etter å ha vært stengt siden 13. mars.

– Når tror du at dere er tilbake i normalt gjenge?

– Det vet vi ikke. Vi må bare gjøre så godt vi kan.