– Vanskelig for ungdom under 18 år å få jobb i private bedrifter uten å kjenne dem som ansetter

VIL JOBBE: Bjørn Kristian Eide, ELVIS-elev og komitéleder i Ungdommens fylkesting, sier at mange ungdommer gjerne vil jobbe om sommeren, men mangler tilbud om jobb. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

VIL JOBBE: Bjørn Kristian Eide, ELVIS-elev og komitéleder i Ungdommens fylkesting, sier at mange ungdommer gjerne vil jobbe om sommeren, men mangler tilbud om jobb. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Mange ungdommer vil gjerne jobbe om sommeren, men det er vanskelig å få sommerjobb, spesielt for dem under 18 år. Bjørn Kristian Eide (17) i Ungdommens fylkesting ber fylkeskommunen og kommunene om å stille opp.

DEL

Eide, som går på Elverum videregående skole, er en av komitélederne i Ungdommens fylkesting (UFT).

– Vi hadde møte i helga, og vi ble enige om å sende en oppfordring til Hedmark fylkeskommune og kommunene i fylket om å gi flest mulig ungdommer sommerjobb, sier han.

– Hvorfor ber dere det offentlige om det?

– Vi opplever at det er vanskelig for ungdom under 18 år å få jobb i private bedrifter uten å kjenne dem som ansetter. Videre er det sånn at ungdom under 18 år ikke kan sitte i kassa på butikken. Det er også en hindring at de under 18 år ikke kan kjøre bil. Men mange vil jobbe! Derfor ber vi om at det legges til rette for det, forklarer Eide.

Vedtaket i UFT lyder sånn:

«Ungdommens fylkesting ber fylkestinget se til at det blir tilbud om sommerjobber til ungdom i alderen 14–18 år i fylkeskommunen og dens virksomheter.»

– Vi sender dette til ungdomsrådene i kommunene sånn at de kan ta et opp med sine respektive kommuner også. Det er kjedelig å gå hele sommeren uten å ha noe å gjøre, sier Eide, som opplyser at UFT har pekt på flere områder der ungdom kan gjøre nytte for seg:

– Turistguide, jobb i barnehage eller på institusjoner er noen eksempler på hva ungdom kan gjøre, sier Eide.

– Har du sommerjobb selv?

– Jeg jobbet på Glomdalsmuseet i fjor, både i resepsjonen, i kafeen og ute blant dyrene. Det var bra og lærerikt. Jeg kommer til å søke der i år også, sier han.

Artikkeltags