Gå til sidens hovedinnhold

Ut på tur - ikke alltid lur

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Noe av det viktigste våre valgte stortingsrepresentanter gjør, er å være ute blant folk. Derfor vil vi uttrykke langt større skepsis til en stortingsrepresentant som bruker mye tid inne på kontoret sitt i Oslo enn til en som er mye ute på reise.

De siste dagene har Frp-representant Helge André Njåstad fått en del oppmerksomhet for sine reiser. Ved flere tilfeller har korte møter, som Njåstad har skrevet reiseregning for, sammenfalt med for eksempel familiens påskeferie på Geilo eller morens 60-årsdag på Ullensvang hotell. Njåstads reisekrav har etter alle solemerker vært innenfor Stortingets regelverk, men det er likevel ikke veldig smart av en folkevalgt politiker å sette seg sjøl i en slik situasjon. Njåstad lever, som alle sine stortingskolleger, av folkets tillit - og da bør han gjøre alt han kan for ikke å skape tvil rundt for eksempel reiseregninger.

Om en reise involverer familie eller private gjøremål, bør dette framgå

 

Stortingets reiseregelverk ble oppdatert ved nyttår. Allerede roper noen på ytterligere innstramminger. Vi er av den oppfatning at vi må kunne stole på våre politikere, og at dokumentasjonskravet som nå er bestemt bør holde. Jo mer byråkratiske og detaljerte reiseregningene skal være, dess større risiko for at en folkevalgt velger kontoret framfor å møte sine velgere eller andre rundt om i landet.

Samtidig bør den enkelte representant gå i seg sjøl etter de siste dagers diskusjoner: Om en reise involverer familie eller private gjøremål, bør dette også framgå av dokumentasjonen til Stortinget. Så får administrasjonen avgjøre hvor stor del av reisen som bør belastes skattebetalerne.

Kommentarer til denne saken