– Noen som har frukt og bær til overs?

FIR LITE: Ett eple  blir for lite. Fra venstre: Marthe Sofie Svendgård, Torstein Thorstein Kjos, kokk Robin Løkken, Åshild Sønstebø, Caroline Årsandøy, Jørgen Åsbu Jacobsen, Markus Elliot Børsheim, Ragnhild Bjerkvik Alnes, Ingrid Helene Bryn Lange, rektor Per Egil Andersen og Amalie Heggen Listou.

FIR LITE: Ett eple blir for lite. Fra venstre: Marthe Sofie Svendgård, Torstein Thorstein Kjos, kokk Robin Løkken, Åshild Sønstebø, Caroline Årsandøy, Jørgen Åsbu Jacobsen, Markus Elliot Børsheim, Ragnhild Bjerkvik Alnes, Ingrid Helene Bryn Lange, rektor Per Egil Andersen og Amalie Heggen Listou. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Elverum Folkehøgskole har som mål å lage alt syltetøy som skal spises gjennom skoleåret sjøl. I fjor ble det plantet 15 epletrær, men de bærer så langt bare tre epler, og det blir snaut for 130 elever.

DEL

Så er det noen som har epler eller bær til overs, kommer elevene gjerne og plukker.

– Det er bare å ta kontakt med skolen, så sender vi et plukkelag, sier rektor Per Egil Andersen.

Det blir plantet bærbusker også denne høsten. Skolen har et mål om å bli sjølberget med eget syltetøy. Det skal plukkes blåbær, tyttebær, sopp og rognebær i skogen. En kjøkkenhage er allerede anlagt, og i en lun vegg modnes tomathøsten. Alt for å bli en mer bærekraftig og sjølberget folkehøgskole.

Sjølberging

Elverum folkehøgskole var en av fire folkehøgskoler i landet som startet prosjektet Bærekraft i folkehøgskolen sammen med Fremtiden i våre hender og Universitetet i Tromsø. Nå er 40 folkehøgskoler med, og Elverum har fått sitt eget valgfag i sjølberging med 20 elever.

– Vi prøver å ha tankegangen om bærekraft med i alt vi gjør. Kjøkkenet bruker så mye økologisk og kortreist mat som mulig. Vi dyrker noe av det vi spiser, Vi spiser vegetarmat en dag i uka, vi har satt poteter på Liatunet i Sørskogbygda. Der skal vi også etter hver ha gris og geiter som ales opp, slaktes og spises. På skoleområdet kan vi tenke oss å etablere honningproduksjon og begynne med høner. 

– Vi blir ikke sjølberget på mat, men vi ønsker å vise elevene at maten ikke kommer fra Rema 1000, sier Andersen.

Bytter fly med tog

I løpet av den første høsten har alle elevene seks sjølbergingsdager. Den første ble tilbrakt i blåbærskogen og i potetåkeren på Liatunet.

– Vi har tatt både små og store grep for å bli mer klima- og miljøvennlige. De store er å koble oss på fjernvarmen og innføre avanserte ENØK-tiltak som sparer energi og penger.

– Så har vi sett på reisevirksomheten vår. Afrika- linja må ta fly til Kongo og Namibia for å følge opp prosjektene våre der. Men andre reiser i Norge og Europa gjennomføres stort sett med tog i stedet for fly.

Ett av de små tiltakene er å servere mat på mindre tallerkener for å redusere at mat må kastes.

– Vi ser på alle små og store ting vi kan gjøre noe med for å bli mer klima- og miljøvennlige. Vi blir kjempeglad om noen har hagebær eller epler vi kan plukke, sier Per Egil Andersen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken