Gå til sidens hovedinnhold

Innfører mobilfri skole

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandag morgen får elevene som møter opp på første skoledag ved Tynset ungdomsskole beskjed om at skolen har blitt mobilfri.

Det har nemlig skolen bestemt som et prøveprosjekt fram mot jul, med støtte fra Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) ved skolen.

– Vi har tidligere prøvd ut mobilfrie dager, men nå tar vi skrittet fullt ut, sier rektor Kjell Olav Høistad, som mener det er på tide.

Han får støtte av FAU-leder Hege Veiby som tror dette vil bre seg også til andre skoler.

– Mobilbruk stjeler så mye tid fra det som kunne vært gode og levende friminutter, sier Veiby. Målet med mobilfri skole er å styrke elevenes oppmerksomhet og læringsutbytte.

Hele skoledagen uten

Rektoren påpeker at det alltid har vært mobilfrie timer på skolen, men at det nye nå er at også alle friminuttene, faktisk hele skoledagen, blir uten mobil.

Mandag morgen vil de om lag 200 elevene ved ungdomsskolen få beskjed om den nye ordningen. Heretter skal mobilen leveres i en kasse på klasserommet ved skolestart og den deles ikke ut igjen før ved skoleslutt.

– Helst kan elevene legge igjen mobilen hjemme, sier rektoren.

Skolen vil informere om den mobilfrie skolen på første skoledag mandag, og elevene får også med et skriv hjem til foreldrene.

– Saken skal formelt også behandles av elevråd og FAU, sier Høistad.

Rektoren innrømmer at skolen har hatt tilfeller av nettmobbing, og at muligheten til å ta uønskete bilder og sende ekle meldinger nå blir borte.

– Vi håper at en mobilfri skole vil gi elevene en større sjanse for å bli kjent med nye elever, og at det vil gi mindre stress blant elevene, sier han.

Blir aktivitetsledere

For han påpeker at friminuttene har blitt alt for rolige fysisk sett, med elever som kun sitter med nesen ned i mobilen for å sjekke det siste som har skjedd på Facebook, Snapchat og Instagram. Andre elever er opptatt av å spille ulike mobilspill.

– Ved at ungdommene slipper stresset med mobilen håper vi dette vil gi mere aktive elever, og at det skaper større engasjement og gir mere prating i friminuttene, sier rektoren, som også synes tidspunktet de nå innfører mobilfri skole er helt strålende.

– Dette med tanke på alt som nå gjøres av tiltak på uteområdet vårt. Med ny Tuftepark, Super Nova, volleyball og klatrevegg på plass blir det mange flere aktiviteter å velge mellom i friminuttene, sier Høistad.

I løpet av september skal Tufteparken og alle de nye aktivitetene være på plass.

– Hva med dem som er kanskje går mye alene i friminuttene og som skjuler ensomheten bak mobilen?

– Vi vil jobbe aktivt med at alle skal sees og aktiviseres på skolen, både ute og inne, sier Høistad.

Skolen har derfor bestemt seg for å «ansette» aktivitetsledere blant elevene, som i friminuttene skal dra i gang aktiviteter og sosiale tiltak. Som lønn til aktivitetslederne vil det vanke ulike goder og belønning.

– Disse jobbene må det søkes på, påpeker Høistad.

Trendy å være av

Skolen håper også at en mobilfri skole vil gi mindre press på elevene i forhold til å ha riktig mobil og abonnement, samt at det blir mindre selvopptatthet og mindre fokus på klær, sminke og utseende.

FAU-leder Hege Veiby påpeker at det også begynner å bli mere trendy å være digitalt av.

– Flere og flere sletter Facebook og Instagram, og det begynner å bli trendy å ikke alltid være tilgjengelig, sier hun.

Når det gjelder foreldres bekymring for ikke å få sendt meldinger til elevene i skoletiden, så påpeker rektoren at både lærerne og kontorpersonalet er tilgjengelig på mobil og telefon.

– Så mobilforbudet gjelder ikke lærerne?

– Vi må nok ha en bevisstgjøring overfor lærerne også, men mener det er praktisk at de er tilgjengelige. Men vi har allerede innført mobilfrie møter på skolen, sier rektor Høistad.

LES OGSÅ: Nå bygges Tufteparken i Tynset (Ø+)

Kommentarer til denne saken