Børge Brende: – Erdogan må jobbe for å samle Tyrkia

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kuppforsøket i Tyrkia er slått ned. Utenriksminister Børge Brende (H) sier det nå blir avgjørende at president Recep Tayyip Erdogan strekker ut en hånd til opposisjonen.

DEL

– Det er vesentlig at presidenten ser at de som sto opp for demokratiet og demokratiske prosesser mot militæret, var opposisjonen, den frie og uavhengige pressen og det sivile samfunnet, sier Brende til NTB.

– Det er en opposisjon Erdogan har hatt et relativt anstrengt forhold til. Presidenten må jobbe mer opp mot disse og samle Tyrkia, fortsetter utenriksministeren.

Brende kom tilbake til Oslo lørdag etter å ha deltatt på Asia-Europa-toppmøtet (ASEM) i Mongolia.

– Det var naturlig å dra tilbake litt før, for summen av de problemene vi står oppe i nå, er relativt stor, sier Brende.

UD jobber videre for å få oversikt over en fortsatt uoversiktlig situasjon i Tyrkia.

Militærkupp

Like etter klokka 22.30 lokal tid fredag ble det meldt om kampfly over Ankara, og soldater som sperret bruer over Bosporos-stredet i Istanbul. President Erdogan ba folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket, og det brøt ut kamper mellom kampfly og stridsvogner. Kuppsoldater skjøt mot regjeringsstyrker og sivile demonstranter, og det meldes at minst 265 mennesker er drept. Lørdag forsikret Erdogan at kuppforsøket var slått ned, og regjeringen har kontroll.

Fakta om kuppforsøket i Tyrkia

* Like etter klokka 22.30 lokal tid fredag meldes det om kampfly som flyr lavt over Ankara, og soldater som sperrer bruer over Bosporos-stredet i Istanbul.

* Statsminister Binali Yildirim fordømmer det kan kaller et forsøk på å styrte regjeringen.

* En gruppe som kaller seg «Hjemlandets fredsråd», erklærer unntakstilstand og portforbud, mens soldater settes ut i Tyrkias to største byer.

* President Recep Tayyip Erdogan ber folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket. Erdogan er på ferie sørvest i landet og kommuniserer via en privat tyrkisk TV-kanal.

* Kamper bryter ut mellom kampfly og stridsvogner. Kuppsoldater skyter mot regjeringsstyrker og sivile som protesterer.

* Titalls tusen mennesker går ut i gatene i Ankara og Istanbul. Mange av dem bærer tyrkiske flagg og klatrer oppå kuppmakerens stridsvogner.

* Regjeringslojale styrker skyter ned kuppmakernes kampfly og bomber stridsvognene rundt presidentpalasset i Ankara.

* I morgentimene lørdag vender Erdogan tilbake til Istanbul og erklærer at kuppmakerne er forrædere som skal betale en høy pris.

* Kuppsoldatene som har skutt mot sivile på Bosporos-brua, overgir seg. Det gjør også rundt 200 soldater som okkuperte hærens hovedkvarter i Ankara.

* Bruene og Atatürk-flyplassen i Istanbul gjenåpnes og regjeringen hevder lørdag å ha total kontroll.

* Kuppforsøket blir møtt av bred internasjonal fordømmelse. Også en samlet tyrkisk opposisjon var tidlig ute med å fordømme opprørerne.

* Erdogan anklager Fethullah Gülen, en USA-basert tyrkisk predikant, for å stå bak. Det avviser Gülen, som fordømmer kuppforsøket.

* Minst 265 mennesker er drept, hvorav 104 soldater og annet militært personell som var involvert i kuppet. De øvrige 161 var sivile og regjeringsstyrker, ifølge statsminister Binali Yildirim.

* Yildirim opplyser at totalt 2.839 soldater er pågrepet. Nesten like mange dommere er avsatt.

Kilder: AP, AFP

– Militærkupp hører ikke hjemme i Europa eller i det 21. århundret. Det løser ingen problemer, men skaper nye, sa Brende til NTB lørdag morgen.

Han sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover, og støtter den lovlig valgte regjeringen.

Uoversiktlig

Utenriksdepartementet fraråder innreise til Tyrkia. En egen krisestab er opprettet, og utenriksministeren sier at de nordiske landene jobber sammen om rådene.

– Det er ca. 9.000 nordmenn i Tyrkia, så det er viktig at vi er til stede for dem. Jeg tror vi må være forberedt på at det tar flere dager før ting roer seg ned, sier Brende, og legger til at reiserådene kan bli stående inntil videre.

– Vi kom med reiserådene i går kveld basert på en uoversiktlig situasjon. Så får vi se til uka om det blir aktuelt med råd knyttet til bestemte områder, fortsetter Brende.

Samarbeid blir vanskelig

Jan Techau, leder for tenketanken Carnegie Europe, sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at han tror det vil bli vanskelig å samarbeide med Tyrkia i tiden framover. Dette er en utfordring spesielt for EU, ettersom Tyrkia er en avgjørende samarbeidspartner når det kommer til flyktning- og migrasjonsspørsmål.

– EU er nødt til å insistere på noen av sine verdier, men unionen har nesten ingen mulighet til å påvirke situasjonen i Tyrkia. Samtidig vil EU trenge Tyrkia minst like mye i fremtiden som de gjør nå, sier Techau.

NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordrer i en uttalelse til ro, tilbakeholdenhet og respekt for Tyrkias demokratiske institusjoner og grunnlov.

– Det er ingen endringer når det gjelder Tyrkias NATO-medlemskap. De har et ønske om å over tid kunne bli medlem av EU, men det er mye som må på plass, ikke minst når det gjelder menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier Brende til NTB lørdag ettermiddag.

Vil til bunns i Nice-angrepet

Utenriksministeren oppfordrer til solidaritet og samhold etter terrorangrepet i Nice.

– Det er viktig å stille opp i solidaritet mot den typen uhyrlig terrorisme, og den usikkerheten Frankrike nå opplever, sier Brende til NTB lørdag.

– Det er viktig at franske myndigheter kommer til bunns i hva som har skjedd, fortsetter Brende, som har hatt flere samtaler med den franske utenriksministeren Laurent Fabius i etterkant av angrepet.

Ekstremistgruppa IS hevdet via propagandanettstedet Amaq at gjerningspersonen, som ikke nevnes ved navn, var en «IS-soldat» og at angrepet ble utført «som svar på våre oppfordringer om å slå til mot land som kjemper mot IS».

– Jeg legger merke til at IS har gått ut og tatt ansvar. Franske myndigheter sier at de ikke har trukket noen konklusjon om gjerningsmannen er tilknyttet en terrororganisasjon, sier Brende.

Sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal Brende delta på et felles ministermøte i kjernekoalisjonen mot IS i Washington neste uke. Der skal det blant annet jobbes for å legge opp en ny strategi for hvordan trappe opp kampen mot terror ytterligere framover.

Minst 84 personer er drept og over 200 såret i angrepet på Promenade des Anglais i Nice torsdag kveld.

LES OGSÅ:

Artikkeltags