Kuppforsøket i Tyrkia: – Jeg kommer ikke hjem til Norge

Slik viste tyrkerne i Alanya sin støtte til president Tayyip Erdogan, i forbindelse med det militære kuppforsøket fredag kveld og natt til lørdag. Ved Taksim-plassen i Istanbul ble det avfyrt skudd i lufta for å vise presidenten støtte.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Til sammen er 1.563 offiserer i Tyrkias væpnede styrker arrestert etter kuppforsøket natt til lørdag, og tidlig lørdag morgen overga nær 200 soldater seg i det militære hovedkvarteret. Mette Hjort fra Elverum bor i Tyrkia og har ingen planer om å komme hjem til Norge.

DEL

Mette Hjort fra Elverum bor ved den tyrkiske byen Alanya, sør i Tyrkia. Byen ligger langs kysten, nord for Kypros.

– Vi var inne i sentrum i går kveld, da jeg fikk vite om kuppforsøket. Her merket vi ikke noe militært nærvær. Vi bor langt unna noen militære installasjoner, sier hun til Østlendingen lørdag morgen.

Natt til lørdag var det mange ute i gatene i Tyrkia. De viste sin støtte til den tyrkiske presidenten, forteller Hjort.

Morgenen etter er det fortsatt stille og rolig i Alanya.

– Her bader og koser folk seg akkurat nå, forteller Hjort.

– Ikke redd

Hun har fått mange meldinger fra familie og venner hjemme i Norge, etter at kuppforsøket ble kjent i norske medier.

– Jeg har det bare bra, beroliger hun dem alle.

– Du blir ikke redd når noe slikt skjer?

– Nei. Jeg er ikke redd. Overhodet ikke. Alle sier at jeg må flytte hjem, men det gjør jeg ikke. Jeg kommer ikke hjem til Norge. Ikke nå. Jeg kommer hjem på ferie, men ikke nå, sier hun til Østlendingen.

Norsk TV

De første meldingene om kuppforsøket fikk hun gjennom norske medier.

– Det ble skrevet at myndighetene kuttet Facebook og Twitter. Det gjorde de ikke. De bare forsinket trafikken. De siste nyhetsoppdateringene ble plutselig fire timer gamle. Vi ser ikke det som blir lagt ut her og nå. Men jeg fikk med meg nyhetsvarselet til TV 2 i går kveld. Hjemme kunne jeg følge situasjonen ved å se på TV 2 Nyhetskanalen. Jeg har tyrkiske kanaler også, men det er noe med språket, forklarer hun.

Mette Hjort har bodd fast i Tyrkia i snart to år.

Mens kampfly og kamphelikoptere fløy over byen, hørtes det skudd i gatene i Ankara fredag kveld.

SAS innstiller fly til Tyrkia, Norwegian fortsetter

SAS sender tomme fly til Tyrkia for å hente passasjerer. Norwegian flyr som normalt til Antalya på lørdag, på tross av UDs reiseråd.

– Vi følger Utenriksdepartementets reiseråd og flyr ikke ned noen passasjerer i dag. Men vi flyr ned tomme fly for å hente passasjerer som skal hjem, sier kommunikasjonsdirektør i SAS, Karin Nyman, til NTB.

SAS innstilte begge sine to flygninger til Tyrkia lørdag. Det første skulle ha gått fra København klokken 6.30 og det andre fra Oslo klokken 14. Passasjerene som har kjøpt plass på returflyene fra Tyrkia blir hentet.

Til tross for at Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige, har Norwegian besluttet å gjennomføre flygingene til landet lørdag.

– Vi flyr til Antalya, for der har det vært forholdsvis rolig. Situasjonen er også mer under kontroll i Tyrkia nå. Samtidig er det veldig viktig for oss å hente de passasjerene som skal hjem. Vi har fulle fly på vei hjemover, så det er viktig å få fraktet dem hjem, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian til NRK. 

Fraråder å reise til Tyrika

Da Østlendingen snakket med Hjort lørdag morgen, hadde hun ikke hørt noe fra det norske utenriksdepartementet (UD), slik hun har hatt i forbindelse med tidligere uroligheter i Tyrkia.

Senere lørdag formiddag mottok hun en tekstmelding fra UD, som oppfordret henne til å følge situasjonen via utenriksdepartementets nettsider.

UD satte fredag kveld ned en krisestab for å få oversikt over situasjonen i Tyrkia. Staben jobber videre i morgentimene lørdag, sammen med den norske ambassaden i Ankara.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

– Reisende må ta forholdsregler. På de stedene det har vært rolig så er det klart at situasjonen er litt annerledes enn i Ankara og Istanbul hvor det var noen dramatiske timer i natt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han sier UD vil vurdere reiserådet fortløpende.

Fakta om kuppforsøket i Tyrkia

* Like etter klokka 22.30 lokal tid fredag meldes det om kampfly som flyr lavt over Ankara, og soldater som sperrer bruer over Bosporos-stredet i Istanbul.

* Statsminister Binali Yildirim fordømmer det kan kaller et forsøk på å styrte regjeringen.

* En gruppe som kaller seg «Hjemlandets fredsråd», erklærer unntakstilstand og portforbud, mens soldater settes ut i Tyrkias to største byer.

* President Recep Tayyip Erdogan ber folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket. Erdogan er på ferie sørvest i landet og kommuniserer via en privat tyrkisk TV-kanal.

* Kamper bryter ut mellom kampfly og stridsvogner. Kuppsoldater skyter mot regjeringsstyrker og sivile som protesterer.

* Titalls tusen mennesker går ut i gatene i Ankara og Istanbul. Mange av dem bærer tyrkiske flagg og klatrer oppå kuppmakerens stridsvogner.

* Regjeringslojale styrker skyter ned kuppmakernes kampfly og bomber stridsvognene rundt presidentpalasset i Ankara.

* I morgentimene lørdag vender Erdogan tilbake til Istanbul og erklærer at kuppmakerne er forrædere som skal betale en høy pris.

* Kuppsoldatene som har skutt mot sivile på Bosporos-brua, overgir seg. Det gjør også rundt 200 soldater som okkuperte hærens hovedkvarter i Ankara.

* Bruene og Atatürk-flyplassen i Istanbul gjenåpnes og regjeringen hevder lørdag å ha total kontroll.

* Kuppforsøket blir møtt av bred internasjonal fordømmelse. Også en samlet tyrkisk opposisjon var tidlig ute med å fordømme opprørerne.

* Erdogan anklager Fethullah Gülen, en USA-basert tyrkisk predikant, for å stå bak. Det avviser Gülen, som fordømmer kuppforsøket.

* Minst 265 mennesker er drept, hvorav 104 soldater og annet militært personell som var involvert i kuppet. De øvrige 161 var sivile og regjeringsstyrker, ifølge statsminister Binali Yildirim.

* Yildirim opplyser at totalt 2.839 soldater er pågrepet. Nesten like mange dommere er avsatt.

Kilder: AP, AFP

Erdogan tar styringen

Opprenskningen er i full gang i Tyrkia etter at et kuppforsøk ble slått ned i morgentimene lørdag. 1.500 offiserer er arrestert, og fem generaler er fjernet fra sine stillinger.

Etter timer med kaos og uten at noen visste hvor president Recep Tayyip Erdogan var, kom han lørdag tilbake til Istanbul og tok styringen. Han gjorde det klart at kuppforsøket var slått ned, og at de som sto bak, vil betale en høy pris for sitt svik.

Erdogan kom til flyplassen lørdag morgen etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet der han var på ferie da kuppmakerne slo til. Flere tusen av hans tilhengere hadde da møtt opp på flyplassen for å vise sin støtte.

Nesten 300 drept

Statsminister Binali Yildirim sier at 161 mennesker er drept i forbindelse med kuppforsøket.

Det betyr at til sammen 265 er drept, hvorav 104 kuppmakere. I tillegg er 1.154 mennesker såret i forbindelse med kuppforsøket som elementer av det tyrkiske militæret satte i gang fredag kveld.

Blant de 161 er det både politi og sivile, samt minst to offiserer.

Over hele landet er arrestasjonene av kuppsoldater i gang. Ifølge Yildirim er nærmere 3.000 militære pågrepet for å ha vært med på kuppforsøket. Tidligere er det meldt at fem generaler og 29 oberster fjernet fra sine stillinger.

I Ankara la nærmere 200 soldater i hærens hovedkvarter ned våpnene lørdag morgen og overga seg til styrker som er lojale mot regjeringen.

Dundar sa at det først og fremst var flyvåpenet som var involvert i kuppforsøket, sammen med militærpoliti og noen pansrede enheter.

Generalstabssjefen Hulusi Akar tar nå over operasjonen mot kuppmakerne etter at han ble berget fra en militærbase utenfor hovedstaden, der han var tatt som gissel.

Fortsatt kaotisk

I morgentimene var situasjonen fortsatt spent og kaotisk. Kampfly angrep stridsvogner som kuppmakerne hadde utplassert ved presidentpalasset i hovedstaden, og det ble meldt om sporadisk skyting både i Istanbul og i Ankara.

– Tyrkiske F-16-fly har gjennomført luftangrep mot stridsvogner utenfor presidentpalasset, sa en talsmann for presidentpalasset. Han la til at et helikopter kuppmakerne brukte tidligere, var skutt ned i bydelen Golbasi.

Nasjonalforsamlingen samlet seg til et ekstraordinært møte etter nattens kaos i nasjonalforsamlingsbygningen i Ankara som fikk omfattende skader da kuppmakerne bombet bygget i morgentimene. Fem mennesker ble drept i angrepet.

Folk i gatene

Før Erdogan landet i Istanbul, oppfordret han folk til å strømme ut i gatene og ikke respektere portforbudet som kuppmakerne innførte, og senere ba han folk bli i gatene fordi faren for nye forsøk på kupp ikke var over.

Tusener svarte på oppfordringen, og det var sammenstøt mellom kuppsoldater og sivile, blant annet på Bosporos-broen.

Flere steder meldes det om rasende Erdogan-tilhengere som angriper kuppsoldater som overgir seg.

Kuppforsøket skjedde etter en urolig periode i landet som kritikerne beskylder Erdogan for å være ansvarlig for på grunn av hans stadig mer autoritære styreform.

Tyrkiske myndigheter selv legger ansvaret for kuppforsøket på den religiøse lederen Fethullah Gülen som lever i eksil i USA.

IKKE REDD: Tilhengere av Tyrkias president Tayyip Erdogan trekker unna etter at det er blitt avfyrt skudd i lufta av militæret ved Taksim-plassen i Istanbul. Mette Hjort fra Elverum bor i Tyrkia og var ikke redd, da hun fikk høre hva som skjedde. (Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix)

IKKE REDD: Tilhengere av Tyrkias president Tayyip Erdogan trekker unna etter at det er blitt avfyrt skudd i lufta av militæret ved Taksim-plassen i Istanbul. Mette Hjort fra Elverum bor i Tyrkia og var ikke redd, da hun fikk høre hva som skjedde. (Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix)

Artikkeltags