Det kraftige børsfallet tilskrives valgseieren til Donald Trump i USA, og den usikkerheten det kommende presidentskiftet vil skape.

Noen minutter etter handelsstart var hovedindeksen ned rundt 2,7 prosent, men da handelen hadde pågått i en halvtime var mye av det innledende fallet reversert og hovedindeksen lå 1,60 prosent under åpningsnivået.

Oslo Børs følger dermed andre finansmarkeder internasjonalt. I USA solgte investorene unna i frykt for en ustabil framtid, og terminkontraktene var ned 3,5 prosent til 17.647 på Dow Jones-indeksen.

Fall også internasjonalt

Også ved de toneangivende børsene i Europa er de negative reaksjonene blant investorene utvetydige.

Verdiene faller med hele 2,88 prosent på CAC 40 i Paris, mens FTSE 100-indeksen i London var ned 2,01, umiddelbart etter åpning. Men også her modererte den negative utviklingen seg markant etter at handelen tok seg opp utover morgenen.

DAX 30-indeksen i Frankfurt åpner ned 2,3 prosent, mens reaksjonene på børsen i Stockholm er enda kraftigere, og forårsaket et ras på 3,4 prosent fra start onsdag.

Verst i Asia

Tokyo-børsen falt 5,2 prosent da det ble stadig klarere at Donald Trump ville innta Det hvite hus. Også Hang Seng-indeksen i Hongkong falt kraftig, med 2,8 prosent, mens nedgangen på Shanghai-børsen var på 1,2 prosent, på Seoul-børsen 3 prosent, i Taiwan 2 prosent og det samme i Australia.

Prisen på et fat nordsjøolje er ned rundt 1 prosent, og lå i 9-tiden på 45,5 dollar. Amerikansk lettolje var tilsvarende ned, og gikk for drøyt 44,5 dollar fatet.

Et ytterligere tegn på at investorer med behov for å plassere penger i trygge objekter frykter Trump, er at gullprisen styrket seg kraftig etter at valgutfallet ble klarere natt til onsdag.

LES OGSÅ: Trump vinner presidentvalget i USA