Nyhetsbyrået AP meldte klokka 8.31 norsk tid onsdag at Donald Trump er valgt til president i USA etter at det ble klart at han hadde vunnet delstaten Wisconsin.

Kort tid senere meldte imidlertid CNN at Clinton har ringt Trump og gratulert ham med seieren.

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida, Pennsylvania og Wisconsin. Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater.

Skuffet

Skuffede Clinton-tilhengere forlot tidligere Clintons valgvake i New York.

– Jeg har bodd i utkantstrøk, og jeg kjenner mange der. Jeg hadde større tiltro til at de ville gjort det riktige. I det minste at de ikke hadde følt slik de gjør om så mange saker – som ikke stemmer med hvordan verden fungerer, sa Clinton-tilhengeren Tiffany Knight til NTB rett etter midnatt lokal tid.

Også Clinton-tilhenger Beth Nelson Smayda var sjokkert da hun forlot valgvaken.

– Jeg har to unge døtre. Å tenke på at de må lytte til Trump i fire år, og måten han ser på kvinners rolle i samfunnet, er rett og slett skremmende, sier Smayda.

Sjokk

Norske USA-eksperter er også overrasket over at Trump gjorde det så bra i valget.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sa Snoen til NTB før det endelige resultatet var klart.

LES OGSÅ: Førstedamen kåret som den minst populære

Frustrasjon

Den aller største utfordringen blir å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Også han er overrasket over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

– Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sa Melby før det endelige resultatet var klart.

Den norske krona svekker seg

Like før klokka 7 onsdag morgen kostet en euro 9,21 kroner, mot 9,05 ved midnatt. Det er en svekkelse med 16 øre, melder E24.

Valutastrateg Magne Østnor varslet på forhånd at den norske krona kunne svekkes med 20 øre mot euro mot kort tid som følge av valget. Han trekker fram at en Trump-seieren vil øke usikkerheten hos investorer og markedsaktører dramatisk.

Dollaren har imidlertid blitt svekket mot norske kroner. En dollar koster nå 8,17 kroner, 6 øre mindre enn ved midnatt.

Ø-TV: Statsminister Erna Solberg kommenterer valget i USA

Ø-TV sendte direkte! Se opptaket her nå.

Ø-TV: Trump vil fornye den amerikanske drømmen

USAs neste president, Donald Trump, sier han vil fornye den amerikanske drømmen. Trump har planer om en massiv oppgradering av infrastrukturen i landet, som han mener vil gi jobb til millioner av mennesker.

 

Ø-TV: Trump vil være president for alle amerikanere

Donald Trump tar til orde for samhold i USA i sin seierstale i sitt valgkamphovedkvarter i New York. I talen rakte han ut en hånd til sine politiske motstandere. - Nå er det på tide at republikanere og demokrater kommer sammen som et forent folk, sa Trump. Han fortalte at Hillary Clinton har ringt ham og erkjent valgnederlaget. - Hun har jobbet veldig hardt over en svært lang periode. Vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet.