En reporter fra Sveriges Radio sier at han har sett minst fem døde, og politifolk på stedet opplyser at minst tre mennesker ble drept og åtte skadd da en kapret lastebil kjørte rett inn i gågaten Drottninggatan.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) bekrefter at minst to mennesker er døde etter hendelsene i Stockholm sentrum.

– Jeg så folk med tepper over seg. Hele kroppen deres var dekket, forteller et øyenvitne.

Svensk politi og statsminister Stefan Löfven bekrefter at det er mistanke om en terroraksjon, og situasjonen var fredag ettermiddag uavklart.

Stockholms innbyggere ble bedt om å holde seg unna sentrum av byen og T-banen i den svenske hovedstaden ble innstilt.

Pågripelse

Politiet opplyste først at det fant sted en skuddveksling ved Fridhemsplan, men dette ble senere dementert.

Det kom også meldinger om skyting på Drottninggatan, men heller ikke dette er bekreftet.

Én person skal være pågrepet ved Klara Norra Kyrkogatan, men det er uklart om denne pågripelsen har sammenheng med hendelsen i Drottninggatan.

– En mann lå på bakken og hadde fem-seks politifolk omkring seg, rapporterer DNs journalist på stedet.

Mye folk

Politiet fikk melding om hendelsen rett før klokka 15 fredag. En lastebil kjørte da rett inn i gågaten Drottninggatan i nærheten av Klarabergsgatan.

Det var mye folk i den travle gågata, og situasjonen var lenge kaotisk. Lastebilen havnet delvis inne i butikkfasaden til Åhlens, og ifølge enkelte meldinger brant den.

Flere bevæpnede politifolk ble sett løpende nær butikken og det hersket kaos de første minuttene etter hendelsen, fortalte øyenvitner på stedet.

Store politistyrker kom raskt til stedet og begynte evakueringen av området. Politifolkene er væpnet med automatvåpen og utstyrt med gassmasker.

Kaos

– Jeg gikk forbi og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert, fortalte Aftonbladets reporter Robin Bonehav som var blant de første som rapporterte om dramaet.

Han fortalte også om et smell, og at det ble observert en person med en pistol, men kunne ikke si om dette var en politimann i sivil eller en eventuell gjerningsmann.

– Da lastebilen kjørte inn i Åhlens City begynte folk å løpe, meldte han.

Lastebilen var kapret

Lastebilen som ble benyttet, tilhører bryggeriet Spendrups og ble stjålet mens sjåføren leverte varer på en restaurant rett før dramaet i Drottninggatan.

– Det er en av våre distribusjonsbiler. I forbindelse med en leveranse på restauranten Caliente var det noen som hoppet inn i førersetet og kjørte av gårde, forteller bryggeriets kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth til nyhetsbyrået TT.

Ifølge et øyenvitne var gjerningsmannen alene og iført finlandshette, noe som også bekreftes av politifolk på stedet.