Det er en overdrivelse å si at vinteren nærmer seg, men allerede nå bør du ta affære om du trenger nye vinterdekk foran kommende vintersesong. Bilbransjen frykter dekk-krise og forteller om stor usikkerhet. Der vi som kunde tidligere kunne velge og vrake mellom det vi måtte trenge, kan situasjonen nå bli en helt annen. Mangel på vinterdekk og en forventet prisøkning på 50 prosent er dårlig nytt og kan i verste fall føre til langt flere trafikkfarlige situasjoner. – Da må du i verste fall måtte la bilen stå i garasjen over vinteren, sier Geir Yngve Lyrstad i DekkTeam Årnes til Nettavisen. Enda verre er det at det kommer ikke folk til å gjøre, selv om de ender i en situasjon der de burde.

Forventer prisøkning på inntil 50 prosent: – Skal du ha, bør du kjøpe nå

Grunnen til den forventede krisen er at nesten en tredjedel av dekkene vi kjøper i Norge produseres i Russland. Som en del av en rekke sanksjoner mot landet, har Norge sluttet å produsere dekkene sine der. En helt naturlig forklaring når vi lever i den tiden vi gjør med krigshandlingene i Ukraina, som ikke ser ut til å avta med det første.

Dekk-krisen føyer seg bare inn i rekke av problemer som oppstår som følge av det som skjer litt lenger øst. Økte strømpriser, drivstoffpriser som har skutt til himmels og høyere priser på matvarer er det folk merker mest i dagliglivet akkurat nå. Det er tøft å leve og frykten for at det skal bli enda tøffere er legitim. For akkurat nå virker det på ingen måte som om verdens toleranse for Russland skal bli noe større i tiden som kommer. Da er det en fare for at utfordringene vil bli enda større, innen flere bransjer.