«Full pakke – slår alt» står det under korken på vinneren av årets juleøltest, og det stemmer det: Lade Gaards Juleøl fra Grans bryggeri var rett og slett best denne gangen.

Som vanlig startet Vinmonopolet salget av juleøl allerede i slutten av oktober, mens butikkølet dukket opp litt senere uti november.

Likevel er det først når jula nærmer seg at det virkelig smaker med juleøl. Spørsmålet er hva man skal velge når det er godt over 200 juleøl i Vinmonopolets sortiment, samtidig som nærmest hva som helst kan kalles juleøl bare det står jul eller christmas på etiketten. Som Vinmonopolets eget magasin Vinbladet påpeker i sin nyeste utgave: Det finnes ingen juleølregel som sier at juleøl må lages på en bestemt måte.

Men her til lands har vi det klassiske, norske juleølet, som nærmest kan regnes som en egen ølstil. Dette ølet er undergjæret, mørkt og sødmefylt med et alkoholinnhold på rundt 6,5 volumprosent. Det er laget for å passe til norsk julemat, og det selges på Vinmonopolet. Det er denne øltypen denne øltesten handler om.

Juleølet er blindtestet, og det var altså det velsmakende Lade Gaards Juleøl Sterk Type, som brygges av Grans Bryggeri i Sandefjord, som trakk det lengste strået.

Grans Bryggeri: Lade Gaards Juleøl – Sterk Type

Dette velsmakende juleølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et fint rødskjær. Det har et gulbrunt skum og en rik aroma preget av granbar og brent malt. Ølet holder tilbake på sødmen, men ikke så mye at balansen er i fare. Derimot er ølet rausere med bitterheten både i smak og ettersmak. Det gir ølet karakter.

Middelthon: Stavanger juleøl

Det er ikke godt å si hvem som brygger Stavanger Juleøl for firmaet Middelthon, men det smaker bra. Ølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et vakkert rødskjær og et gulbrunt skum. Det lukter karamell og brent malt, noe som gjenspeiles i smaken, som også har mye sødme. Ettersmaken er behagelig og god.

Berentsens Brygghus: Julefnugg

Dette er et veldig mørkt øl, faktisk nesten svart uten at det forhindrer det juleaktige rødskjæret i å være til stede. Aromaen er preget av knekk, karamell og brent malt. Ølet (6,5 prosent) er velsmakende med mye sødme, som balanserer mot en tydelig og god bitterhet. Ølet har en behagelig ettersmak.

Lofotpils: Julebrygg

Juleølet fra Svolvær-bryggeriet med det litt merkelige navnet Lofotpils har en mørk kobberfarge og et gulbrunt skum. Det lukter karamell, brent malt og også litt kvae. Ølet (sju prosent) er ganske strengt, men godt, med et tydelig preg av brent malt og furunålsaktig humle. Ettersmaken er lang og god.

Macks Ølbryggeri: Mack Juleøl

Dette ølet fra Nordkjosbotn, der Mack har bryggeriet sitt nå, er mørkebrunt med et rødskjær og et gult skum. Ølet lukter nesten litt Smørbukk. Det er nokså lett på smak med en frisk granbarbitterhet, bra sødme og en lett syrlighet. Ølet (6,5 prosent) har en behagelig ettersmak.

Aass Bryggeri: Aass Premium Juleøl

Fra Drammen kommer et veldig mørkt øl med rødskjær og et gult skum. Ølet (6,5 prosent) har en aroma med et tydelig innslag av rosin, noe som kommer igjen i smaken, som også har et overraskende rosinpreg kombinert med noe syrlighet og en viss bitterhet.

Hansa Borg Bryggerier: Fredrikstad Juleøl

Her er igjen et mørkebrunt øl med et fint rødskjær og et gult skum. Ølet (6,5 prosent) har en innbydende duft av karamell. Smaken er behagelig med en lett bitterhet, som balanserer fint mot en helt grei sødme. Det er noe bitterhet i den ellers nokså lette ettersmaken.

Grünerløkka Brygghus: Løkka Julebokk

Her er et øl som er litt uklart, siden det er ufiltrert. Ølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et gult skum og en aroma preget av brent malt. Ølet smaker da også veldig av brent malt, kanskje så mye at det framstår som en smule ubalansert. Det er videre en tydelig bitterhet i ølet, som uansett kan skilte med mye smak.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Juleøl

Fargen på dette ølet er av typen mørk kobber, mens skummet er gult. Ølet (6,5 prosent) har en lett bitterhet, men mye sødme, faktisk i overkant mye sødme. Derimot kan ettersmaken oppleves som behagelig og god, noe som redder mye av helhetsinntrykket. Likevel er dette et juleøl helt på det jevne.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Julebrygg

Dette er et mørkebrunt, nesten svart øl med et tydelig rødskjær og et gult skum. Ølet (6,5 prosent) har en overraskende og nesten godteriaktig duft. Ikke overraskende framstår ølet som for søtt. Det er også nokså flatt og ubalansert på grunn av svært lite bitterhet.

E.C. Dahls Bryggeri: Dahls Juleøl

Dette ølet er ikke blant de mørkeste juleølene, det er brunt med et innslag av rødt, og det har et gulbrunt skum. Ølet (seks prosent) dufter lett av karamell og granbar. Dessverre er smaken nokså flat både innledningsvis og avslutningsvis på tross av et helt ok innslag av sødme og bitterhet.

Hansa Borg Bryggerier: Borg Juleøl

Her er et mørkebrunt øl med rødskjær og gult skum. Det har en tydelig humlearoma med dufter, som har en dragning mot skog. Dessverre følger ikke smaken opp. Ølet (6,5 prosent) er nokså søtt. En helt grei humlebitterhet klarer ikke å balansere sødmen helt. Resultatet er et for søtt midt på treet-øl.

Christianssands Bryggeri: CB Juleøl

Ølet er kobberbrunt med et gulbrunt skum. Det er hint av julegodteri i aromaen, ikke så rart for ølet (6,5 prosent) er sukkersøtt og litt klissete. Det er noe bitterhet i ettersmaken, men for lite til å skape god balanse i ølet.

Sagene Bryggeri: Sagene Sterk Jul

Aromaen her er litt hostesaftaktig med innslag av brent malt. Ølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et rødskjær og et gult skum. Smaken på ølet er annerledes. En ikke helt god bitterhet dominerer både smak og ettersmak. Sødmen klarer ikke å balansere denne bitterheten helt, og resultatet blir litt merkelig.

Ringnes Bryggeri: Ringnes Juleøl Sterk

Det begynner bra med den tradisjonelle mørkebrune fargen, som har et flott rødskjær. Et gult skum og en aroma med hint av furunål lover også godt. Smaken, derimot, er svært søtladen med en veldig mangel på balanserende bitterhet. Et altfor søtt og ubalansert øl (6,3 prosent).

Alkoholfrie alternativer

Det er viktig ikke å glemme de alkoholfrie alternativene når man innbyr til juleselskap, både av hensyn til dem som skal kjøre bil, og til andre som av ulike grunner ikke kan eller vil drikke alkohol. Heldigvis blir utvalget av alkoholfritt øl stadig bedre, og ikke bare det: Det alkoholfrie ølet smaker også stadig bedre. Det er selvsagt fordi bryggeriene hele tiden forbedrer seg når det gjelder å maskere den litt skjemmende vørtersmaken, som tidligere var det fremste kjennetegnet på alkoholfritt øl. Her er noen av de alkoholfrie juleølmulighetene, som nå selges i butikkene og på Vinmonopolet.

Binding-Brauerei: Santa Clausthaler

Dette tyske ølet, som tappes på boks av Hansa Borg, syntes jeg var godt i fjor og enda bedre i år. Tidligere hadde Santa Clausthaler for mye vørtersmak, men en ny oppskrift med cascade-humle har gjort susen: Et brunt, uklart øl med et gulbrunt skum og preg av amerikansk humle i smak og ettersmak.

Ringnes Bryggeri: Munkholm Alkoholfritt Juleøl

Dette ølet er rødbrunt og klart øl med et gult skum og en aroma med karamellpreg. Ølet er forfriskende, og det byr på god sødme kombinert med en lett bitterhet i både smak og ettersmak. Dette er et velsmakende og godt alkoholfritt juleøl av tradisjonell type.

Nils Oscar AB: Nils Oscar Alkoholfri Julöl

Det svenske bryggeriet Nils Oscar i Nyköping har fått innpass i Vinmonopolets utvalg av alkoholfritt juleøl med en alkoholfri brown ale. Ølet er brunt med et gulbrunt skum, en lett fruktig aroma og en innledningsvis sødmefylt smak, som følges opp med en streng og langvarig humlebitterhet i ettersmaken.

Aass Bryggeri: Aass Uten Alkoholfritt Juleøl

Dette er et mørkt, alkoholfritt juleøl av tradisjonell type med et gulbrunt skum og et lett vørterpreg i aromaen. Ølet har mye sødme, men nok bitterhet til å maskere det verste vørterpreget. Ifølge loven kan det være inntil 0,7 volumprosent alkohol i alkoholfritt øl. Det er det i dette ølet.

Sagene Bryggeri: Sagene Hvit Jul

Det alkoholfrie julealternativet fra Sagene Bryggeri i Oslo er et gyllent øl med et hvitt skum og en aroma med noe vørterpreg. Ølet har en lett humlesmak og en litt vørteraktig sødme. Ølet framstår som et alkoholfritt øl av den gamle typen. Det hadde vært ok for 10 år siden, men det holder ikke helt i våre dager.