På det svenske Systembolaget bugner det i disse dager over av påskeøl etter lanseringen 1. april. Hele 45 ulike påskeøl står oppført i Systembolagets lister i år.

Her i Norge har utvalget av påskeøl gått litt i bølger. Mye er det uansett ikke å velge mellom, selv om jeg har inntrykk av at det er noen flere i år enn i fjor. Årsaken til bryggerienes tilbakeholdenhet er selvsagt at salgsperioden er så kort og lønnsomheten deretter.

De store bryggeriene i Norge glimrer med sitt fravær når det gjelder påskeøl i år. Det er først og fremst håndverksbryggeriene, som holder påskeøltradisjonen i hevd. Påskeøl er for øvrig ikke noen egen øltype, men ulike øltyper med påske i navnet.

Kinn Bryggeri:Påskeøl

Kinn Bryggeri i Florø er en stayer når det gjelder å brygge godt påskeøl. Som vanlig er påskeølet fra vestlandsbyen en IPA i engelsk stil. Ølet (6,5 prosent) er brunt med et flott skum og en tydelig humlearoma. Det velbalanserte ølet har en streng bitterhet, mye maltsødme og en lang og kompleks ettersmak.

Røros Bryggeri: Yeaster Holiday – Påskeøl – Blonde (polversjon)

Kobber (venussymbolet) over korslagt bergjern og feisel er selve symbolet for Røros. Tenk bare på kommunevåpenet og kobberverkets logo. Nå er dette også den nye logoen til Røros Bryggeri, som har laget et brunt, belgiskinspirert og velsmakende påskeøl (5,7 prosent). Det har god sødme og lett bitterhet.

Røros Bryggeri: Yeaster Holiday – Påskeøl – Blonde (butikk)

Butikkversjonen av Yeaster Holiday tappes på boks og smaker nesten like godt som polversjonen på 0,75 liters flasker. Det uklare ølet (4,7 prosent) er friskt med god sødme, bra bitterhet og en behagelig ettersmak. Et passende øl til «påschke», som de sier på Røros, noe jeg vet godt siden jeg har kjæreste derfra!

St. Hallvards Bryggeri: Hønni Bønni – Påske IPA

Her er en liten påskeperle fra Oslo, i alle fall for alle som liker amerikanskinspirert IPA. Ølet (5,1 prosent) er brunt og uklart med et stort, hvitt skum, en deilig humleduft og et like deilig humlepreg i smak og ettersmak. Dette er påskeølet for humlehoder!

Aja Bryggeri: Aja Påskeøl

Mens påskeølene fra Røros Bryggeri er inspirert av belgisk blonde, henter dette ølet fra Drammen inspirasjon fra belgisk hveteøl (witbier). Det lysebrune, uklare ølet (5,5 prosent) er brygget med innslag av sitron og limeskall. Dette gir et i overkant syrlig, men veldig forfriskende sitruspreg på ølet.

Geiranger Bryggeri: Korsmyra Påske-Wit

Også dette ølet, med navn etter Korsmyra i Geiranger, er et belgiskinspirert hveteøl. Her er det brukt appelsinskall i bryggingen. Ølet (5,5 prosent) er ananasfarget og uklart med et beskjedent hvitt skum (det er litt lite futt i ølet). Smaken er overraskende bitter, og appelsinskallpreget er absolutt til stede.