– Stort for en svensk kunstner å komme til Våler stasjon

IMPONERT: Maj-Lis Uller, til høyre, er imponert over det Våler kunstnerforum har fått til ved Våler jernbanestasjon. Nå har hun hatt utstilling der. Til venstre leder i Våler kunstnerforum, Turid Evang.

IMPONERT: Maj-Lis Uller, til høyre, er imponert over det Våler kunstnerforum har fått til ved Våler jernbanestasjon. Nå har hun hatt utstilling der. Til venstre leder i Våler kunstnerforum, Turid Evang. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er helt utrolig at man har fått til noe slik. Det er virkelig stort å få komme hit og fortelle en historie, sier en begeistret norsk-svensk kunstner fra Sunne.

DEL

Stedet hun gikk av utstillingstoget var jernbanestasjonen i Våler, nå mer kjent som kunststasjon med hyppige utstillinger. Våler kunstnerforum har hatt en rekke utstillinger i vinter og vår. På den foreløpig siste var Maj-Lis Uller på plass med malerier, skulpturer og installasjoner.

I tillegg var en del av Daghild Ekbergs malerier stilt i regi av ektemannen Ove Ekberg. Våler-kunstneren Daghild Ekberg gikk bort for 34 år siden, men hennes bilder lever videre og er tatt hånd om av ektemannen Ove.

Ble veldig imponert

Norsk-svenske Maj-Liss Uller er fra før godt kjent med kvinnen bak Våler kunstnerforum, Turid Evang, og derfor ble det en tur til utstilling i Våler stasjon.

– Jeg er virkelig imponert over det man har fått til. Her er det het tydelig mye skaperglede, sier Uller som er født i Malmö og nå er bosatt i Sunne i Värmland. Etter et opphold med malingen i godt over 20 år, er hun nå i full sving igjen med å male i tillegg til å lage skulpturer.

Det er første gang hun stiller ut i Solør, og det er også bestemt at hun blir en av 34 utstillere med bildekunst under Våler kunstfestival som arrangeres under Våler-dagene i august.

Utstillingen med Uller og Ekberg var vårens siste i Våler stasjon, men det betyr ikke at det ikke er liv i stasjonen utover sommeren.

– Vi skal fortsatt samles for å lage blant annet collage til utstillinger til høsten. Vi har nå 40 utøvende kunstnere i Våler kunstnerforum. Aktiviteten er god. Vi jobber også fortløpende med kunstfestivalen i august. Der blir det altså 34 utstillere og en god del forfattere som vil delta. Vi skal ha en kunststi som i fjor med utstillinger i en rekke hus i Våler sentrum. Det blir noen flere hus tatt i bruk denne gangen, forteller Turid Evang.

Hun skal for øvrig ut med sin sjuende bok, «144 nakne spiraler» under festivalen.

Før den tid blir det også skriveverksted med Turid Evang og Inge Lundeby på stasjonen.

Ekbergs bilder

Daghild Ekberg var en aktiv kunstmaler i Våler. Hun gikk bort for 34 år siden. Siden da har ektemannen Ove Ekberg sørget for at bildene har vært mulig å oppleve ved noen utstillinger.

SELGER: Daghild Ekberg var en kjent og beundret kunstmaler i Våler. Hun gikk bort for tre tiårsiden. Nå vurderer ektemannen Ove Ekberg å selge bildene for å sikre dem for ettertiden.

SELGER: Daghild Ekberg var en kjent og beundret kunstmaler i Våler. Hun gikk bort for tre tiårsiden. Nå vurderer ektemannen Ove Ekberg å selge bildene for å sikre dem for ettertiden. Foto:

Et utvalg av bildene kunne ses på utstillingen ved Våler stasjon sist helg.

– Det er mest sannsynlig at jeg vil forsøke å selge flest mulig av dem for å sikre at de reddes for ettertiden. Vi får se hvordan salget går. Jeg synes det beste er om noen som liker dem, kan kjøpe og ta vare på dem. Det blir trolig ikke så mange utstillinger de vil være å se framover. Det er ikke bestemt ennå om jeg stiller dem ut under Våler kunstfestival, sier Ove Ekberg.

Artikkeltags