369 akvutasjoner på stasjonen: – Det er en ny måte å tegne på. Det er den innerste kjernen i bildekunst

SPESIELT:  Turid Evang har lansert en ny måte å fellestegne på. Selv har hun 144 akvutasjoner på veggen og i bok.

SPESIELT: Turid Evang har lansert en ny måte å fellestegne på. Selv har hun 144 akvutasjoner på veggen og i bok. Foto:

Våler kunstnerforum så dagens lys etter suksessen med kunstfestivalen i fjor. I løpet av vinteren har også en ny form for tegning sett dagens lys. Det er blitt et stort fellesprosjekt for 18 medlemmer i kunstnerforumet.

DEL

I helga åpnet de en stor utstilling på kunstnerstasjonen (jernbanestasjonen) i Våler. Der hang 369 tegninger, eller akvutasjoner som det kalles, på veggene. De utøvende kunstnerne har sittet sammen rundt et bord og tegnet uten å se noe på hverandres tegninger undervegs i prosessen. Tegningene er på mange måter blitt like, men ingen av dem her helt lik noen av de andre.

Kvinnen bak det hele er ikke uventet Turid Evang. Hun hadde selv 144 slike akvutasjoner på veggen. De andre hadde til sammen 225. Spennende tegninger som du kan bli bergtatt av og vandre i med blikket i lang tid.

På kommando

Kunstnerne har sittet rundt bordet med tusjpenn og vannfarger og et blant ark klare til å tegne på kommando. Turid Evang har fortalt hva de skal tegne, som for eksempel en firkant, en trekant, en linje og så videre. Den enkelte kunstner har så plassert kommandoen på papiret på den måten de selv har ønsket. På den måten er ingen blitt helt like.

SPENNENDE: Det er mye spennende å la blikket vandre i på denne utstillingen.

SPENNENDE: Det er mye spennende å la blikket vandre i på denne utstillingen. Foto:

– Det er universell geometri vi har brukt. Den enkelte har en stor og veldig spesiell frihet, og i fargebruken har de tatt den fargen øyet først har falt på, sier Turid Evang, som har funnet opp denne måten å tegne på for flere samtidig.

INGEN HELT LIKE: Utgangspunktet har vært de samme, men ingen tegninger er blitt helt like. Men sammen blir de et fargerikt 17.maitog, sier Evang.

INGEN HELT LIKE: Utgangspunktet har vært de samme, men ingen tegninger er blitt helt like. Men sammen blir de et fargerikt 17.maitog, sier Evang. Foto:

– Vi bruker vel rundt en time på en tegning. Hver tegning lever sitt eget liv, men når vi setter dem sammen, blir de som er fargerikt 17. mai-tog, sier Turid Evang.

Hun fikk fortjent ros og en gave overrakt av representanter for de medvirkende kunstnerne.

God folkehelse

– Det dere bedriver på stasjonen er sosialt og god folkehelse der alle kan være med uten noen krav til kvalifikasjoner. Alt skjer på impuls. Det er virkelig bra at det ble et kunstnerforum her i Våler Ikke minst er det moro at det ble en kulturstasjon her på den gamle jernbanestasjonen, sa kultursjef i Våler, Cathrine Hagen, da hun foretok åpningen av akvutasjonutstillingen.

ÅPNET: – Det er god folkehelse i dette, sa kultursjef Cathrine Hagen, til høyre, da hun åpnet utstillingen.

ÅPNET: – Det er god folkehelse i dette, sa kultursjef Cathrine Hagen, til høyre, da hun åpnet utstillingen. Foto:

Det er mer på gang på stasjonen. Til helga igjen er det en time i ord, bilder og toner. Det er et prosjekt Turid Evang og Inge Lundeby står for og handler om blant annet om deres ferskeste bøker. Begge produserer bøker mer eller mindre på løpende bånd. 

Artikkeltags