Fra ord til handling i Glomma-prosjekt

SER LOVENDE UT:  – Vi er på veg fra prat til handling, og det er mange spennende ideer og planer, sier prosjektleder Iver H. Breisjøberg.

SER LOVENDE UT: – Vi er på veg fra prat til handling, og det er mange spennende ideer og planer, sier prosjektleder Iver H. Breisjøberg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Våler og Åsnes ønsker å bruke Glomma og kulturlandskapet rundt den for alt det er verdt. Planer finnes, og nå ønsker man å komme fra planer og ideer til gjennomføring. Nå skal man bli mer handlingsrettede og konkrete.

DEL

Mye er på gang, og de forskjellige arbeidsgruppene jobber nå intenst for å komme videre. Alle grunneiere på østsiden av Glomma er invitert til å være med.

– Vi skal ha med begge sider av elva, og det vil bli mye lettere å knytte det hele sammen når det kommer gang- og sykkelveg fra Vestmo til Vålgutua. Glomma har to sider, og vi skal gjøre alt vi kan for å få i gang prosjekter på begge siden av elva, sier prosjektleder Iver H. Breisjøberg ved landbrukskontoret for Våler og Åsnes. Prosessveileder for det hele er Åse Lund Støen.

Stor kreativitet

Breisjøberg kan fortelle om stor kreativitet blant deltakerne i prosjektet. Han trekker fram fisketurisme som Thomas Bjørneseth og Rolf Magnus Grenberg, to unge menn i Åsnes, er i ferd med å etablere og utvikle. De er godt i gang.

Strandpromenade mellom Nergrenda og Flisa er aktuelt. Det prioriterte prosjektet i Våler er utvidelse av Kjærlighetsstien mot Braskereidfoss. Her har man planer om å engasjere anleggslinja ved Solør videregående skole, ettersom det må gjøres en del fysiske inngrep.

Kajakk- og kanohus i Vålbekksundet og en flytende badstu som kan kjøres ut i Glomma, er andre ideer man gjerne vil realisere i Våler. En sti fra Braskereidfoss til Arneberg bru er et framtidig mål.

Solør Cykleklubb jobber med en sykkeltrasé mellom Våler og Flisa. Alternative traseer er forbi Øyset og Svenneby.

Tore Haug jobber med en sykkelsti og er godt i gang med den.

Spesielle miljøtiltak

I bunnen for hele prosjektet ligger en mulighetsstudie som ble laget for en tid tilbake. Og det handler altså om mulighetene langs- og på Glomma. Det hele er et såkalt SMIL-prosjekt, spesielle miljøtiltak landbrukets kulturlandskap.

Både Våler og Åsnes ga tidlig signal om at man vil være med, og nå er det godt i gang. Det er etablert et bredt sammensatt styringsgruppe, og Iver H. Breisjøberg er prosjektleder. Fylkesmannen har bevilget midler til arbeidet.

– Vi er ute etter de som ønsker å være med og utrede mulighetene langs Glomma, og som sagt skal begge sider være med selv om det i øyeblikket dreier seg om østsiden, sier Iver H. Breisjøberg.

Artikkeltags