Våler får orgelfestival

TRÅR TIL:  Våler trår til med en internasjonal orgelfestival. Fra venstre sokneprest Einar Vannebo, Anne Sofie Hynne i støttegruppa, kantor Andrey Mirgorodskiy og leder i støttegruppa, Yngve Astrup.

TRÅR TIL: Våler trår til med en internasjonal orgelfestival. Fra venstre sokneprest Einar Vannebo, Anne Sofie Hynne i støttegruppa, kantor Andrey Mirgorodskiy og leder i støttegruppa, Yngve Astrup. Foto:

I tre uker i september blir det internasjonal orgelfestival i Våler kirke. Det startet i fjor med en litt mindre orgelmesse gjennomført tross et ganske sparsommelig budsjett. Nå har man skaffet seg så vel sponsorer og ikke minst en frivilliggruppe som gjør en kjempejobb.

DEL

– Med et slik orgel som vi har i Våler kirke, med en konsertkirke i toppklasse og en kantor med meget gode kontakter, bør vi bruke dette for alt det er verdt. Derfor har vi en gruppe som sammen med kirken i Våler tar et tak for å kunne gjennomføre en slik internasjonal orgelfest over tre uker, sier Yngve Astrup. Han syntes det var for ille at økonomi skulle sette en stopper for et slik prosjekt og bestemte seg for å ta tak. Han fikk raskt gode hjelpere med seg. Nå er programmet lagt, og de siste forberedelsene starter. For røste konserten ersøndag 9. september.

Spenstig program

Det er et spenstig program for orgelfestivalen. Det ser slik ut:

* Inger-Lise Ulsrud spiller åpningskonserten. Hun er professor i orgel og orgelimprovisasjon ved Norges musikkhøgskole og kantor i Uranienborg kirke i Oslo. Da det nye orgelet i Våler kirke ble innviet i november i 2015, var det Ulsrud som holdt åpningskonserten. Hun spiller nå søndag 9. september åpningskonserten under orgelfestivalen.

* Hans Fagius spiller lørdag 15. september. Fagius er en av Sveriges mest aktive konsertorganister. Han er professor i København.

* Ekaterina Melnikova skal i aksjon søndag 23. september. Hun er et fyrverkeri av en organist og har også hun hatt konserter i Våler kirke. Hun er utdannet ved konservatoriet i Moskva og i London. Hun er solist ved konserthuset i Moskva. Hun har vunnet en rekke priser. I tillegg til de klassiske orgelverkene spiller hun også opera og populærmusikk på orgelet. Tirsdag 23. september på dagtid har hun konsert for barn. Der er også danseren Tatiana Nazarova med.

Melnikova bodde i Våler en måned i sommer og skrev da et eget verk for orgelfestivalen.

* Festivalgudstjeneste er det søndag 25. september. Der er det sokneprest Einar Vannebo som står for liturgien, Melnikova spiller orgel, Magnhild Korsvik er sopran, Peder Øiseth spiller trompet, Vålers egen kantor Andrey Mirgordodskiy spiller. Våler Kantori deltar.

* Søndag 30. september er det festkonsert med Ekaterina Melnikova, Magnhild Korsvik, Karl Martinius Johnsen Melleby, Eieleen Finstad, Peder Øiseth. Dimitri Rasul-Kareyev fra Sveits på klarinett, Andrey Mirgorodskiy, Vaaler sangforening og Arne Moseng.

Forventninger

– Målet er selvsagt full kirke, men det er neppe realistisk ved alle konserter. Vi vet at det kommer en del folk utenfra. Vi tar godt imot alle som er interessert i en slik festival og konsertene under den. Vi har også drevet aktiv markedsføring ut mot lag og foreninger. Nå skal vi i gang med det samme mot skoler og barnehager, og det handler da først og fremst om barnekonserten, sier Yngve Astrup og Anen Sofie Hynne i frivilliggruppa, samt sokneprest Einar Vannebo.

Meningen er at orgelfestivalen skal bli en årlig foreteelse i Våler.

Artikkeltags