Alt klart for Solberg

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Bildet som avtegnet seg tidlig, befestet seg mer etter hvert som stemmene ble talt opp.

DEL

– Jeg vil i kveld gjøre det klart at jeg vil søke avskjed for min regjering etter framleggelsen av statsbudsjettet 14. oktober. Jeg gratulerer Erna Solberg med seieren, sa statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg da han talte til partifellene i Folkets Hus mandag kveld.

Trenger drahjelp

Allerede i den første prognosen lå dagens opposisjonspartier an til å ta stortingsflertallet sammen. Da Stoltenberg erkjente valgnederlaget noen timer senere, var bildet enda tydeligere: Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til å sikre seg 78 mandater til sammen, og trenger drahjelp bare fra ett av de to sentrumspartiene for å danne et sentrumssamarbeid.

Følg valget direkte nederst i saken!

Venstre og KrF blir på prognosen til Statistisk sentralbyrå tildelt henholdsvis ni og ti mandater - jevnstore med 5 og 5,5 prosents oppslutning.

En seierssikker Siv Jensen erklærte på Frps valgvake at hun var klar til å gå inn i regjering.

– Jeg har gledet meg lenge til å si: Morn da Jens, ropte Fremskrittsparti-lederen til stor jubel fra sine partifeller.

Får avløsning

Rett før klokken 23, da rundt halvparten av det totale antallet stemmer var talt opp, lå Høyre, KrF, Venstre og Fremskrittspartiet an til å ta 99 av 169 stortingsplasser.

Rktignok er Jens Stoltenberg fortsatt leder for landets desidert største parti. Med en ventet oppslutning på 30,7 prosent og 54 stortingsmandater, knuser Ap-lederen Erna Solberg. Men det er ikke egnet til å rokke ved det som etter alle solemerker blir utfallet av årets stortingsvalg: De rødgrønne får avløsing i regjeringskontorene.

De fire opposisjonspartiene står samlet bak sin garanti om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

– Vi visste at det ville bli en tøff oppgave. I kveld kan vi slå fast at den oppgaven ble for tøff. Vi nådde ikke vårt mål om å sikre fortsatt flertall, sa Stoltenberg.

Historisk dårlig

I andre enden av den politiske skalaen kjempet Sosialistisk Venstreparti for harde livet for å holde hodet over sperregrensen. Nær sagt fra halvtime til halvtime lå partiet vekselvis over og under en oppslutning på 4 prosent.

Hvis ikke sperregrensen nås, kan SV ende opp med bare to stortingsrepresentanter, mot dagens 11. Trolig blir det da bare partileder Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås som representerer partiet. Uansett ligger partiet an til å gjøre et historisk dårlig valg. Ikke siden partiet ble dannet i 1975 har SV eller forløperen Sosialistisk Folkeparti, vært under sperregrensen.

I Oslo førte imidlertid trøbbel med tellingen til kraftige forsinkelser. Da klokka nærmet seg 23 var bare forhåndsstemmene opptalt. Det endelige resultatet her, gi store svingninger i mandatfordelingen til de minste partene - MDG, SV og Rødt - som alle har hovedstaden som sin bastion.

Rett før klokka 23 var det Miljøpartiet De Grønne som tok det ene mandatet partiet konkurrerer med Rødt om.

Velgerne straffer ikke Senterpartiet like hardt som stortingskollegene Ap og SV. Prognosene viser at partiet kan få en oppslutning på 5,8 prosent og kommer til Stortinget med 11 representanter, en mindre enn i dag.

Artikkeltags